Μπροστά σε νέα εμπόδια «σκοντάφτουν» οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προειδοποιούν διπλωμάτες των Βρυξελλών, μετά τις απειλές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ότι θα εγείρουν βέτο στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Παρότι οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν τον Ιούλιο σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με κοινό χρέος, κάποιες παράμετροι της συμφωνίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ομόφωνη έγκριση των χωρών-μελών. Η έναρξη των συνομιλιών αναμένεται σήμερα, με χαμηλό τον πήχυ προσδοκιών για την επίτευξη συναίνεσης, αναφέρει στο Bloomberg ανώτατος διπλωμάτης, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ουγγαρία και Πολωνία έχουν εκφράσει διαφωνίες για τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύτης Γερμανίας -που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις στις συνομιλίες- και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και απειλούν με την άσκηση βέτο, καθώς διαφωνούν με τους όρους που συνοδεύουν την εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 1,8 τρισ. ευρώ. Οι δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζουν άδικη τη ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι τις στιγματίζει για τα δημοκρατικά τους πρότυπα.
«’Οταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας, η Ουγγαρία και οι Ούγγροι δεν συναινούν σε συμβιβασμούς, είτε στην περίπτωση μιας επανάσταση είτε ενός απλού βέτο», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Τζούντιτ Βάργα, σε ανάρτησή της στο Facebook. «Δεν είναι η Ουγγαρία που εκβιάζει και πιέζει τις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, αλλά ακριβώς το αντίθετο», προσθέτει.
Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται ήδη εκτός χρονοδιαγράμματος και σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, το βέτο της Ουγγαρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κρίση. Ο διπλωμάτης επανέλαβε ότι οι καθυστερήσει είναι πλέον αναπόφευκτες και ότι θα πρέπει να παρέμβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.
Η Ουγγαρία αναμένεται να λάβει περίπου 7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ενώ και η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αναμένεται να λάβει περίπου 25 δισ ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρόκειται για σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, για το πόσο αξίζει η εθνική μας κυριαρχία, ένα δισεκατομμύριο, μερικά δισεκατομμύρια, μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ; Για μας είναι ανεκτίμητη», δηλώνει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Μίχαλ Βότσικ.