Νέα πίεση Βρυξελλών κατά κινεζικής διείσδυσης

Νέα πίεση Βρυξελλών κατά κινεζικής διείσδυσης

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα προσπάθεια προστατευτισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας από το κινεζικό χρήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την Τετάρτη να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στις επενδύσεις κρατικοδίαιτων εταιριών για νόθευση του ανταγωνισμού, στα πρότυπα του ελέγχου σε αμερικανικές εταιρίες όπως η Apple και Amazon.

Όπως δήλωσε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ την Τρίτη σε ηλεκτρονική ημερίδα της εφημερίδας Wall Stret Journal, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εμποδίσει την αλλοίωση του υγιούς ανταγωνισμού από ευρωπαϊκές εταιρίες που λαμβάνουν κρατικό χρήμα από τρίτες χώρες, αποκομίζοντας έτσι ένα άδικο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η στάση αυτή αποτελεί το νεότερο σημάδι της αλλαγής πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Κίνας. Παρότι δεν πρόκειται να υπάρχει σαφής αναφορά στην Κίνα, αναλυτές που επικαλείται η έγκυρη εφημερίδα τονίζουν ότι οι μεγάλες κινεζικές εταιρίες, που είναι κρατικές, θα αποτελούν τον κύριο στόχο του μέτρου.

Διαβάστε επίσης: Η κινεζική επέλαση ανησυχεί την Ευρώπη

Συγκεκριμένα, εφόσον εγκριθούν από τις 27 κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι προτάσεις της Κομισιόν θα παρέχουν στις αρχές ανταγωνισμού της Ένωσης τη δυνατότητα να απαγορεύουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιριών από ξένες, ή την ανάληψη κρατικών εργολαβιών εφόσον εκτιμάται ότι έχουν λάβει κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και από ξένες κυβερνήσεις πλέον.

Σε περίπτωση παραβίασης των απαιτήσεων των Βρυξελλών, οι εταιρίες θα αντιμετωπίζουν τεράστια πρόστιμα, κατά πληροφορίες.

Πηγή: The Wall Street Journal

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT