O δήμος της Νέας Υόρκης κατά της «βασίλισσας» της Airbnb

O δήμος της Νέας Υόρκης κατά της «βασίλισσας» της Airbnb

H Μαρτίν Λακρουά κατηγορείται ότι ενοικίαζε για μικρό χρονικό διάστημα 18 διαμερίσματα στην περιοχή Χελ Κίτσεν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Μαρτίν Λακρουά κατηγορείται ότι ενοικίαζε για μικρό χρονικό διάστημα 18 διαμερίσματα στην περιοχή Χελ Κίτσεν.

Αν και πέρυσι επήλθε εκεχειρία στον δικαστικό αγώνα ανάμεσα στον κολοσσό της Airbnb και στις τοπικές αρχές της πόλης της Νέας Υόρκης για το καθεστώς των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, στην περίπτωση της αυτοαποκαλούμενης «βασίλισσας της Airbnb», Μαρτίν Λακρουά, οι «σφαίρες σφυρίζουν ακόμη». Το θέμα με την πλατφόρμα διασύνδεσης ταξιδιωτών και καταλυμάτων (διαμερισμάτων/σπιτιών) Airbnb είχε προκύψει εξαιτίας της πολιτειακής νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει τη βραχεία μίσθωση κάτω των 30 ημερών. Τον Ιούνιο του 2020 κι ενώ η εταιρεία προετοιμαζόταν για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, διευθέτησε την εις βάρος της αγωγή με τον δήμο της Νέας Υόρκης και συμφώνησε να του διαθέσει προσωπικά δεδομένα των συνεργαζόμενων ιδιοκτητών. Οι αξιωματούχοι με αυτά στα χέρια τους έφθασαν και στην πόρτα της Μαρτίν Λακρουά, ένα χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας. Της ανέφεραν πως το γραφείο του δημάρχου της υποβάλλει αγωγή για λειτουργία μιας ουσιαστικά παράνομης αυτοκρατορίας «ντε φάκτο ξενοδοχείου». Τι σημαίνει αυτό; Οπως επεξηγεί στο σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η 50χρονη Μαρτίν Λακρουά είχε μισθώσει τουλάχιστον 18 διαμερίσματα στην περιοχή Χελ Κίτσεν του Μανχάταν και τα ενοικίαζε στην πλατφόρμα της Airbnb για μικρά χρονικά διαστήματα. Κατηγορείται ότι είχε εμπλακεί σε παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, διαφημίζοντας παράνομους χώρους μισθώσεως, κάτι που αρνείται η Λακρουά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην αγωγή, η ίδια είχε δημιουργήσει τουλάχιστον 10 διαφορετικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα, όπου σε ορισμένους χρησιμοποιούσε το πατρώνυμο και σε άλλους μόνο τα αρχικά της, ούτως ώστε να παρακάμπτει την πολιτειακή νομοθεσία. Αλλοι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν εσκεμμένα λανθασμένη διεύθυνση, ενώ η Μαρτίν Λακρουά ζητούσε από τους φιλοξενουμένους της να ψεύδονται και, εάν ερωτώντο, να απαντούν πως επισκέπτονται φίλες/φίλους και γείτονες. Βέβαια, σε συνέντευξή της παραδέχθηκε ότι παρέβη τον νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπαρκή, ο οποίος την ανάγκαζε να λειτουργεί υπόγεια και να «τρέχει» την επιχείρησή της «σαν να ήταν εγκληματίας». Οι δραστηριότητές της ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια, οι οποίες, όπως η ίδια η Μαρτίν Λακρουά υπερηφανευόταν στα κοινωνικά δίκτυα, της απέδωσαν σε έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπερ και αποδεικνύει το πόσο εύκολο είναι για τους ιδιοκτήτες και τις ιδιοκτήτριες ή τους διαχειριστές διαμερισμάτων να παρακάμπτουν τον νόμο. Οταν οι ιδιοκτήτες τής έκαναν έξωση από ένα κτίριο για παράνομη ενοικίαση, απλά μεταφέρθηκε σε ένα άλλο στη Χελ Κίτσεν και όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο από τις δημοτικές αρχές, κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό των 1.000 δολαρίων χωρίς να διακόψει τη δραστηριότητά της. Το 2018, όταν η Airbnb σταμάτησε τη συνεργασία της για παραβίαση των δικών της πολιτικών, δημιούργησε νέο λογαριασμό σε άλλο όνομα. Ωστόσο, ερωτηθείσα η Airbnb για το πώς διακόπηκε η συνεργασία το 2018, αν και η πολιτική που παραβίασε η Λακρουά ίσχυε από το 2015, δεν απάντησε. Τέλος, η «πολυμήχανη» επιχειρηματίας, η οποία χρησιμοποιούσε και άλλες πλατφόρμες, όπως οι FlipKey, Expedia και Booking, προσέθεσε ότι όταν ξεκίνησε την εργασία της το 2010 ήταν νόμιμη, αλλά τότε η πολιτεία της Νέας Υόρκης τροποποίησε τη σχετική νομοθεσία βραχείας μίσθωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT