Κρεμλίνο: Δεν είναι πολιτική η γερμανική απόφαση για τον Nord Stream 2

Κρεμλίνο: Δεν είναι πολιτική η γερμανική απόφαση για τον Nord Stream 2

Πρόκειται για καθαρά τεχνική διαδικασία, και η Ρωσία πρέπει να κάνει υπομονή είπε ο Ντ. Πεσκόφ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατευναστική για τις αγορές παρέμβαση προέβη την Τετάρτη το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική απόφαση για πάγωμα του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν ήταν πολιτική αλλά καθαρά τεχνική.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η διαδικασία αδειοδότησης του νέου αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είναι «περίπλοκη» και υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικά ελατήρια πίσω από την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης του έργου.

Η είδηση της γερμανικής απόφασης είχε προκαλέσει πανικό στις αγορές, που θεώρησαν ότι η απόφαση της Γερμανίας για πάγωμα της αδειοδότησης συνιστά κίνηση στη γεωπολιτκή σκακιέρα της Ευρώπης δεδομένης της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και κυρίως της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε την Τρίτη πολύ σημαντική άνοδο λόγω της απόφασης, σε συνδυασμό με την αποφυγή της Gazprom να εξασφαλίσει πρόσθετη χωρητικότητα στους αγωγούς για προώθηση ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τις προσεχείς εβδομάδες.

Όμως όπως παραδέχθηκε ο κ. Πεσκόφ, που θεωρείται ότι εκφράζει την άποψη του Βλαντίμιρ Πούτιν όσο κανένας άλλος, η κοινοπραξία του Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει εγκαίρως τα αιτήματα της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, άρα η Ρωσία οφείλει να επιδείξει υπομονή. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση προέρχεται από τον γερμανικό ρυθμιστή, άρα εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ.

Η γερμανική κίνηση, με την οποία ζητεί από την Gazprom να δημιουργήσει έναν θυγατρικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύων αερίου, δηλαδή κάτι σαν τον ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα, αναμένεται να καθυστερήσει κατά τέσσερις μήνες τουλάχιστον την πραγματοποίηση του έργου, που θεωρείται πολύ σημαντικό για την παροχή αερίου στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και για τις ρωσικές εξαγωγές του καυσίμου.

Σε σχόλιό της το πρωί της Τετάρτης η Goldman Sachs ανέφερε ότι όσο καθυστερεί ο νέος αγωγός τόσο θα επιτείνεται η αβεβαιότητα στη Δυτική Ευρώπη για την ενεργειακή κάλυψη. «Εφόσον διαρκεί η έλλειψη ρωσικών ροών προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, τόσο οι αγορές θα πρέπει να κινούνται με βάση τις πολύ υψηλές τιμές του αερίου», ανέφερε.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

«Παγώνει» ο Nord Stream 2 – Γερμανικό μπλόκο στην πιστοποίησή του

Με όπλο το αέριο η Μόσχα πιέζει για τον Nord Stream 2

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT