Πόλεμος στην Ουκρανία – Γερμανία: Ερευνά τη μεταβίβαση μετοχών που σχετίζονται με τον Ρώσο ολιγάρχη Μορντάσοφ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Γερμανία: Ερευνά τη μεταβίβαση μετοχών που σχετίζονται με τον Ρώσο ολιγάρχη Μορντάσοφ

Η συναλλαγή έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα δηλαδή που επιβλήθηκαν στον Μορντάσοφ κυρώσεις από την Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταβίβαση ενός μεγάλου μετοχικού μεριδίου στην Tui, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στην Ευρώπη, από τον Ρώσο ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Tui ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η γερμανική κυβέρνηση ερευνά τη μεταβίβαση του 29,9% των μετοχών της μητρικής εταιρείας, Unifirm, του Μορντάσοφ, στον ταξιδιωτικό όμιλο.

Η συναλλαγή έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, την ίδια μέρα δηλαδή που επιβλήθηκαν στον Μορντάσοφ κυρώσεις από την Ε.Ε. για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μερίδιο μεταβιβάστηκε στην Ondero Limited, μια εταιρεία με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. 

Κανένας από τους ιδιοκτήτες της Ondero δεν αναφερόταν όταν κατατέθηκε η μεταβίβαση στη γερμανική ρυθμιστική αρχή για τις αγορές, παρά τους νόμους που απαιτούν να κατονομάζονται οι μέτοχοι στα εν λόγω έγγραφα. 

Την Παρασκευή, η Tui ανέφερε ότι σε ένα επικαιροποιημένο έγγραφο από την Ondero, αναφερόταν ως μέτοχος η Μαρίνα Μορντάσοβα, η οποία πιστεύεται πως είναι η τρίτη σύζυγος  του ολιγάρχη, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ανοιχτά.  

Η έρευνα για την εν λόγω μεταβίβαση από τον Μορντάσοφ – μεγιστάνα του χάλυβα και μέτοχο της Tui για 15 χρόνια – είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι πλούσιοι Ρώσοι κινούνται προκειμένου να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις θέτουν στο στόχαστρο εκείνους που θεωρείται ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Tui είπε ότι έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για την «αποτελεσματικότητα της κοινοποιηθείσας συναλλαγής», η μεταβίβαση εθεωρείτο «άκυρη» και η μετοχική συμμετοχή είχε παγώσει. 

Ο Μορντάσοφ αγόρασε περίπου το 5 % της Tui το 2007 με την ελπίδα να ωθήσει τον όμιλο να ξεκινήσει δραστηριότητες στη Ρωσία.

Μέχρι τις 2 Μαρτίου, ήταν επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Tui και είχε επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία προκειμένου να τη σώσει από την κατάρρευση, στο πλαίσιο της πανδημίας.

Ο Μορντάσοφ είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας χάρη στη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Severstal, την μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα και εξορύξεων, καθώς και ως επικεφαλής της Severgroup, της μητρικής εταιρείας με συμφέροντα που κυμαίνονται από την εξόρυξη χρυσού έως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Μορντάσοφ ήταν ένας από τους Ρώσους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις κυρώσεις της Ε.Ε. 

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν ένα γιοτ αξίας 65 εκατ. ευρώ που ανήκε στον Μορντάσοφ.

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT