Το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης

Η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί πλήγμα στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα επιταχύνεται ο πληθωρισμός εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογραμμίζει πως οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί σημαντικά»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί πλήγμα στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα επιταχύνεται ο πληθωρισμός εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογραμμίζει πως οι προοπτικές «έχουν επιδεινωθεί σημαντικά». Επικαλούμενο τον πόλεμο και τα συνεπακόλουθά του πρωτίστως για τις χώρες που γειτονεύουν με τις δύο εμπόλεμες, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,6% τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο έτος. Για το μεν 2022 η προβλεπόμενη ανάπτυξη ισοδυναμεί με σημαντική επιβράδυνση συγκριτικά με την ανάπτυξη 6,1% του περασμένου έτους, ενώ πρόκειται για πρόβλεψη κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από εκείνη του Ιανουαρίου και κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από εκείνη πριν από έξι μήνες. Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% είναι και πάλι μικρότερη από το 3,8% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Θα κινηθεί στο 3,6% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος – Στο 5,7% θα ανέλθει ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μολονότι δίνει έμφαση στις ολέθριες οικονομικές συνέπειες του πολέμου, το Ταμείο δεν παραλείπει να προειδοποιήσει πως ένα εσπευσμένο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και του ρωσικού φυσικού αερίου θα επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Θα πλήξει έτσι τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά και τις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ θα εξωθήσει τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Federal Reserve, σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Εξίσου δυσοίωνες είναι, άλλωστε, οι προβλέψεις του για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμά πως θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 5,7% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 8,7% στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πρόκειται για ρυθμό αύξησης των τιμών πολύ ταχύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου, το οποίο, ωστόσο, ευελπιστεί πως ο ρυθμός αυτός το 2023 θα επιβραδυνθεί στο 2,5% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 6,5% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες. Το Ταμείο προβλέπει πως ο πόλεμος θα οδηγήσει ειδικότερα την οικονομία της Ουκρανίας σε συρρίκνωση κατά 35% φέτος και της Ρωσίας κατά 8,5%, κυρίως, όμως, συνεπεία των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης και της συνεπακόλουθης απώλειας της εμπιστοσύνης στη χώρα. Προειδοποιεί, πάντως, πως οι επιπτώσεις του πολέμου θα είναι πολύ ευρύτερες και θα αγγίξουν πολύ περισσότερες χώρες πέραν των δύο εμπλεκομένων. Ο πόλεμος, τονίζει το ΔΝΤ, οδηγεί στα ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ η συνεπακόλουθη οικονομική δυσπραγία ειδικότερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές ανά τον κόσμο. Οπως αναφέρει, έχουν ήδη εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις και αντιδράσεις στη Σρι Λάνκα και στο Περού.

Η οικονομία που θα πληγεί λιγότερο απ’ όλες είναι, βέβαια, η αμερικανική, η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα σημειώσει ανάπτυξη 3,7% φέτος, χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του για 4% ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σε μεγάλο βαθμό αποδίδει, πάντως, τη μειωμένη ανάπτυξη στο αυξημένο κόστος δανεισμού μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT