Μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω των lockdowns στην Κίνα

Μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω των lockdowns στην Κίνα

Στόχος η ενίσχυση όσων κλάδων πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα επιθετικά και ασυνήθους αυταρχισμού lockdowns, κατά κύριο λόγο στη Σαγκάη και δευτερευόντως σε άλλες κινεζικές πόλεις, εμπνέουν παγκόσμια ανησυχία για τα αίτια που τα υπαγόρευσαν, αλλά και προβληματισμό για τον αντίκτυπό τους στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα, όμως, τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και σκιαγραφούν τις συνέπειες των lockdowns στην οικονομική δραστηριότητα εμπνέουν προφανώς ανησυχία στην κινεζική ηγεσία. Ετσι, λίγες μόνον ώρες μετά τη δημοσιοποίησή τους, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σειρά γενναιόδωρων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και ειδικότερα όσων κλάδων έχουν πληγεί από το νέο κύμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεσή της.

Πρωτίστως η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο νομισματικής πολιτικής για να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας, να δώσει στις τράπεζες οδηγίες για επέκταση δανείων αλλά και για την επένδυση των κερδών τους στην πραγματική οικονομία. Δεσμεύεται να επεκτείνει την πολιτική του νέου δανεισμού σε μικρές και αγροτικές επιχειρήσεις και να δώσει στις τράπεζες οδηγίες για να αυξήσουν τη στήριξη που παρέχουν σε όσους κλάδους πλήττονται, όπως σε εκείνους της φιλοξενίας, των έτοιμων γευμάτων, των λιανικών πωλήσεων και του τουρισμού. Επίσης η κεντρική τράπεζα θα ανταμείψει όσες τράπεζες έχουν χορηγήσει καινούργιες πιστώσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, χορηγώντας τους κεφάλαια ισοδύναμα με το 1% των νέων αυτών δανείων. Καλεί, όμως, παράλληλα τις τράπεζες να «παγώσουν» ή να δώσουν παράταση στις πληρωμές των δόσεων των στεγαστικών δανείων ή ακόμη και να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους για τους δανειολήπτες από περιοχές που έχουν βρεθεί σε lockdown, καθώς και σε όσους έχασαν μέρος ή το σύνολο του εισοδήματός τους εξαιτίας της πανδημίας. Οι τράπεζες οφείλουν επίσης να χορηγούν περισσότερα επαγγελματικά δάνεια και δάνεια για την έναρξη επιχειρήσεων σε εργαζομένους με «ευέλικτες εργασίες» όπως, για παράδειγμα, είναι οι οδηγοί ταξί, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων online αγορών και οι οδηγοί φορτηγών.

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να χρη- σιμοποιήσει κάθε εργαλείο νομισματικής πολιτικής για να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας.

Η κεντρική τράπεζα θα παρέχει, άλλωστε, άμεση οικονομική ενίσχυση μέσω δανείων σε αγρότες που ετοιμάζονται για τη σπορά της άνοιξης, καθώς και για την αποθήκευση και επεξεργασία σιτηρών και άλλων σημαντικών καλλιεργειών, όπως η σόγια. Θα χρησιμοποιήσει επίσης το πρόγραμμα ανανέωσης των πιστώσεων για την ασφαλή παραγωγή άνθρακα και θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά και αποθήκευση άνθρακα προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή παροχή ενέργειας. Θα ενισχύσει επίσης τη δυνατότητα των τραπεζών να παρατείνουν τα δάνεια στις εταιρείες logistics και τους οδηγούς φορτηγών και τη δυνατότητά τους να παρέχουν δάνεια εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων. Παράλληλα θα δώσει στις τράπεζες κατευθυντήριες γραμμές για να στηρίξουν τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης των κινεζικών επιχειρήσεων.

Η κεντρική τράπεζα θα διευκολύνει επίσης τις κινεζικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές στο εξωτερικό και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν περισσότερο το κινεζικό νόμισμα στο διασυνοριακό εμπόριο. Και τέλος, θα διευκολύνει τους ξένους επενδυτές να τοποθετούνται στις κινεζικές αγορές μετοχών και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την έκδοση εταιρικών ομολόγων από εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT