Σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους New York Times.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους του μπλοκ, αναφέρει ότι τα κράτη – μέλη είναι πιθανό να εγκρίνουν το «σταδιακό εμπάργκο» (phased embargo) στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι πρέσβεις αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους σε μια οριστική πρόταση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.
Όπως αναφέρουν οι NYT, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας από την αρχής της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν εβδομάδες προκειμένου οι χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σχετικά με την επιβολή του εν λόγω μέτρου, ενώ οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, πριν η Κομισιόν καταθέσει την τελική πρόταση ώστε να εγκριθεί από τους πρεσβευτές της Ε.Ε.
Οι εκπρόσωποι των χωρών θα συναντηθούν την Τετάρτη και αναμένονται να δώσουν την τελική τους έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Οι πηγές αυτές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν επιτρέπεται να μιλήσουν δημόσια για την πρόοδο των εν λόγω συνομιλιών, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα.
Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια πιο γρήγορα από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, για την οποία υπήρξε προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως.
Η θέση της Γερμανίας
Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση του νέου αυτόυ μέτρου. Η χώρα, η οποία είναι και η ισχυρότερη οικονομία του μπλοκ, εισήγαγε περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία μπόρεσε να το μειώσει σε επίπεδο μόλις 12% κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο «διαχειρίσιμο».
«Το πρόβλημα που φάνταζε πολύ μεγάλο για τη Γερμανία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, έχει γίνει πολύ μικρότερο», δήλωσε ο Χάμπεκ στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία την Τρίτη.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Η Γερμανία έχει φτάσει πολύ, πολύ κοντά στην ανεξαρτησία από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς κατάφερε να το πετύχει αυτό τόσο γρήγορα.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών του μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, και πρόκειται περίπου για το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας.
Καθώς το εμπάργκο πετρελαίου θα τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μπλοκ θα επιδιώξει να αναπληρώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τις εισαγωγές από άλλες πηγές, όπως χώρες του Περσικού Κόλπου, Νιγηρία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν.
Ακόμη και αν το εμπάργκο αμβλυνθεί με μια περίοδο μετάβασης, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, επιδεινώνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.
Μια ιδέα για τη μείωση του αντικτύπου, την οποία διατύπωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ήταν να επιβληθούν δασμοί ή ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο αντί για ένα άμεσο εμπάργκο. Αλλά αυτή η ιδέα δεν φάνηκε ελκυστική στους Ευρωπαίους, όπως είπαν αξιωματούχοι.
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr