Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε κατά την διήμερη συνεδρίασή της η Fed, σημαίνοντας την έναρξη μίας σειράς πιο επιθετικών κινήσεων για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε κατά την διήμερη συνεδρίασή της η Fed, σημαίνοντας την έναρξη μίας σειράς πιο επιθετικών κινήσεων για την θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σφυροκοπείται από τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση κατά 50 μ.β. εδώ και 22 χρόνια, ενώ η κίνηση της τράπεζας δίνει τέλος στην εποχή της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής που υιοθετήθηκε για την στήριξη της οικονομίας από την επέλαση του κορωνοϊού.

Εκτός της πολυαναμενόμενης απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έναρξη προγράμματος προς μείωση του ισολογισμού της – ύψους περίπου 9 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε προ ολίγου, η μείωση του ισολογισμού θα συμβεί σε στάδια. Από την πρώτη Ιουνίου, θα αποσυρθούν 30 δισ. δολάρια από τα κρατικά ομόλογα και 17,5 δισ. δολάρια από τους ενυπόθυκους τίτλους. Έπειτα από τρεις μήνες, το πλαφόν θα αυξηθεί στα 60 δισ. και τα 35 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT