Μετά το πετρέλαιο, πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού αερίου

Μετά το πετρέλαιο, πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού αερίου

Στόχος του G7 να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές εξαγωγές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το κόστος της ενέργειας, αλλά προπαντός να πλήξουν τη Μόσχα και να μειώσουν τα έσοδά της από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων. Εξετάζουν, έτσι, την επιβολή ορίων στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων και να προσελκύσουν στη μεταξύ τους συμφωνία και πολλές χώρες, πολύ πέραν του G7.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου στις βαυαρικές Αλπεις, τονίζουν πως θα εξετάσουν τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, αναφερόμενοι στο επίμονο αίτημα της Ουάσιγκτον για επιβολή ορίων στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Οπως προκύπτει από την τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, η συμφωνία τους προβλέπει πως θα εξετάσουν επίσης την επιβολή πλαφόν και στις τιμές του φυσικού αερίου έπειτα από επισταμένες πιέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι. Διατυπώθηκαν, πάντως, επιφυλάξεις από αξιωματούχους, που τόνισαν πως η ιδέα είναι καλή αλλά θα χρειαστεί «πολλή δουλειά» για την υλοποίησή της. Παράλληλα οι ηγέτες του G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο της απαγόρευσης σε όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή την απαγόρευση όσων υπηρεσιών απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, εκτός κι αν αυτό εξάγεται σε τιμές κάτω του ορίου. Το όριο αναμένεται να συμφωνηθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους. Το σκεπτικό αυτού του σχεδίου είναι να μείνουν οι εν λόγω υπηρεσίες διαθέσιμες μόνο για όσες χώρες ή εταιρείες συμμορφώνονται και αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές κάτω του ορίου. Στην τελική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, οι ηγέτες του G7 υπογραμμίζουν πως θα δώσουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους να εξετάσουν αυτό το σχήμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Επιδιώκεται η συμμετοχή στη συμφωνία πολλών χωρών, πέραν των επτά ισχυρότερων οικονομιών.

Οπως υπογραμμίζουν στο κοινό ανακοινωθέν, έχουν συμφωνήσει «να προκαλέσουν βαρύτατο και άμεσο οικονομικό κόστος» στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου. Διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως το κοινό ανακοινωθέν προδίδει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που επιφέρει στις οικονομίες τους ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οπως τονίζουν, ο πόλεμος αυτός έχει επιτείνει και έχει φέρει στα άκρα τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, «οδηγώντας σε πτώση την ανάπτυξη, σε εκτόξευση των τιμών των εμπορευμάτων, της ενέργειας και των τροφίμων και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό σε ύψη που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες». Η ιδέα της επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων προέκυψε, άλλωστε, από την ανησυχία των δυτικών οικονομιών ότι η Ρωσία επωφελείται από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, αναπόφευκτη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Προκύπτει, όμως, παράλληλα και από τη διαπίστωση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία η Ουάσιγκτον και οι χώρες της Ε.Ε., αν και καταιγιστικές, δεν έχουν κατορθώσει να πλήξουν τόσο την οικονομία της Ρωσίας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται τα μέγιστα καθώς αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και την ανεπάρκειά της. Κι αυτό γιατί, ενώ αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, οι πόροι που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να μην επαρκούν, όπως παραδέχθηκε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Πηγή: Bloomberg, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT