Λιγότερες εκπτώσεις, μεγαλύτερα κέρδη για H&M

Λιγότερες εκπτώσεις, μεγαλύτερα κέρδη για H&M

Πολύ υψηλότερα από τα προβλεπόμενα αποδείχθηκαν τα κέρδη δευτέρου τριμήνου του οικονομικού έτους 2021-2022 για τον σουηδικό όμιλο H&M, τον δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο. Και ο λόγος ήταν ότι περιόρισε τις εκπτώσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλότερα από τα προβλεπόμενα αποδείχθηκαν τα κέρδη δευτέρου τριμήνου του οικονομικού έτους 2021-2022 για τον σουηδικό όμιλο H&M, τον δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο. Και ο λόγος ήταν ότι περιόρισε τις εκπτώσεις.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου είχε αυξημένο περιθώριο μεικτών κερδών στο 52,2%, εν συγκρίσει με το 50,9% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για την εν λόγω περίοδο ενισχύθηκαν 33% και διαμορφώθηκαν στα 3,68 δισ. κορώνες Σουηδίας, ήτοι 361 εκατ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως απέβησαν πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών για 3 δισ. κορώνες Σουηδίας αλλά και από τα κέρδη των 2,76 δισ. κορωνών το ίδιο τρίμηνο πριν από έναν χρόνο. Η τιμή της μετοχής του ομίλου Η&Μ είχε άνοδο 3,5% στην εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης, αν και συνολικά από τις αρχές του έτους οι αποδόσεις της είναι χαμηλές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Στο δεύτερο τρίμηνο η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 361 εκατ. δολ., ενισχυμένη κατά 33%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας, Ελένα Χέλμερσον, επισημαίνει ότι παρ’ όλο που οι περιορισμοί της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν χαλαρώσει σε διεθνή κλίμακα, οι αλυσίδες προμηθειών εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές πιέσεις. Ενας ακόμα σοβαρός παράγοντας είναι και η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η αναστολή της δραστηριότητας στη Ρωσία, στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπου ο όμιλος διατηρούσε εν συνόλω 181 καταστήματα, θα αντιστοιχεί σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες μιας αναμενόμενης μείωσης 6% σε ετήσια βάση για τις πωλήσεις του μηνός Ιουνίου. Τα δε επίπεδα των αποθεμάτων, που θεωρούνται δείκτης μελλοντικών εκπτώσεων, συνέχισαν να αυξάνονται το τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στο 19,2% των πωλήσεων του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η Ελένα Χέλμερσον τονίζει ότι η κατάσταση αυτή εν μέρει αποτυπώνει τη μεταφορά αποθεμάτων από τη Ρωσία σε άλλες περιοχές και την επίσπευση των παραγγελιών για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πολέμου. «Με τον καιρό θα υπάρξει μια καλή βάση για χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων σε σχέση με τις πωλήσεις», προσέθεσε η επικεφαλής του σουη-δικού ομίλου.

Ενδιαφέρον εξακολουθεί να έχει για την Η&Μ και η αγορά των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπου σχεδιάζει να επιταχύνει την επέκταση της παρουσίας της με νέα καταστήματα. Εχει υπογράψει μεγάλο αριθμό μισθώσεων για τον λόγο αυτό, ενώ, συνολικά μιλώντας, από τα 94 καταστήματά της που ανοίγει φέτος, τα περισσότερα βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως αναμένεται να κλείσει 272 καταστήματα, τα οποία λειτουργούν ως επί το πλείστον σε μεγάλες αγορές. Συν τοις άλλοις, ο όμιλος θα δαπανήσει περίπου 3 δισ. κορώνες Σουηδίας φέτος για την απόκτηση ιδίων μετοχών Β, αν και αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή, διότι σχεδιάζει να εκδώσει μετοχές μπόνους, ούτως ώστε να διατηρήσει το μετοχικό του κεφάλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT