Υποβάθμιση όλων των οικονομιών από Fitch

Υποβάθμιση όλων των οικονομιών από Fitch

Σε μια ασυνήθη κίνηση προέβη χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζοντας συλλήβδην την προοπτική όλων των χωρών του κόσμου σε σταθερές από βελτιούμενες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθη κίνηση προέβη χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζοντας συλλήβδην την προοπτική όλων των χωρών του κόσμου σε σταθερές από βελτιούμενες. Στην επί τα χείρω αναθεώρηση ο εν λόγω οίκος επικαλείται την επιδείνωση των όρων δανεισμού των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο.

Οπως υπογραμμίζει ο εν λόγω οίκος, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυξάνουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπονομεύουν το διεθνές εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων, όπως επίσης και τους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ επιταχύνουν τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρώπη, η Fitch υποβαθμίζει και πάλι τις προοπτικές των οικονομιών σε «ουδέτερες» από «βελτιούμενες» και προειδοποιεί πως η ασθενέστερη ανάπτυξη θα επιβραδύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση των ευρωπαϊκών χωρών.

Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να αντιστρέψει τη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο οίκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοσημείωτη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που αναπόφευκτα προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οπως επισημαίνει, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και η κίνησή της αυτή οφείλεται στο ότι οι οικονομίες αυτών των χωρών έχουν μεγάλη έκθεση στην ενεργειακή κρίση, όπως και στη ραγδαία εκτόξευση των τιμών χονδρικής για το φυσικό αέριο. Προσθέτει μάλιστα πως αυτές οι τιμές έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στα πραγματικά εισοδήματα. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την προειδοποίηση πολλών διεθνών οργανισμών ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ορατός ο κίνδυνος αιφνιδιαστικής διακοπής των ροών του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οπως υπογραμμίζει, έχουν αυξηθεί σοβαρά οι πιθανότητες να διακοπούν πλήρως οι ροές του αερίου από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε αισθητά τις προμήθειες προς χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Στην περίπτωση αυτή και εφόσον επιβληθεί δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες, η Fitch εκτιμά πως δύσκολα θα διαφύγει την ύφεση η Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις απαντούν στο σοκ της εκτόξευσης του πληθωρισμού προσφέροντας στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι προϋπολογισμοί τους επιβαρύνονται από το κόστος της προσφυγικής κρίσης και των εξοπλισμών για την άμυνα. Η Fitch επισημαίνει, άλλωστε, πως έχουν αυξηθεί τα έσοδα στη διάρκεια του περασμένου έτους και έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι», που επιτρέπει φέτος την αύξηση των δαπανών χωρίς να χρειαστεί να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των κυβερνήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT