Ξεμένουν από φιάλες οι γερμανικές ζυθοποιίες

Ξεμένουν από φιάλες οι γερμανικές ζυθοποιίες

Αν νομίζετε πως στον περίφημο κλάδο της ζυθοποιίας στη Γερμανία το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, μάλλον πλανάσθε. Οπως γράφει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα The New York Times, αυτή τη στιγμή ο πονοκέφαλος γι’ αυτούς είναι τα γυάλινα μπουκάλια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν νομίζετε πως στον περίφημο κλάδο της ζυθοποιίας στη Γερμανία το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, μάλλον πλανάσθε. Οπως γράφει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα The New York Times, αυτή τη στιγμή ο πονοκέφαλος γι’ αυτούς είναι τα γυάλινα μπουκάλια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Στέφαν Φρίτσε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια γερμανική αιωνόβια ζυθοποιία στην πόλη Νοϊτσέλε κοντά στα γερμανοπολωνικά σύνορα, αντιμετώπισε τεράστιες αυξήσεις στον λογαριασμό φυσικού αερίου, που το τελευταίο δωδεκάμηνο αυξήθηκε κατά 400%, ενώ του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%. Φυσικά, πολύ αυξημένο είναι και το κριθάρι, αν και ο καλπάζων πληθωρισμός στις τιμές ενέργειας και η άνοδος των τιμών στα σιτηρά λόγω Ουκρανίας είναι ελάσσονος σημασίας. Το σοβαρότερο πρόβλημα του Στέφαν Φρίτσε και άλλων ζυθοποιών είναι η έλλειψη μπουκαλιών μπίρας. «Η τιμή των μπουκαλιών έχει εκτοξευθεί», δήλωσε ο ίδιος.

Λόγω του πολέμου, οι τιμές των γυάλινων μπουκαλιών έχουν εκτοξευθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς φιάλες. Οι 1.500 ζυθοποιίες της Γερμανίας έχουν σε κυκλοφορία περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια γυάλινα μπουκάλια. Οι πελάτες πληρώνουν επιπλέον 8 σεντ του ευρώ για κάθε μπουκάλι και τα παίρνουν πίσω όταν το επιστρέψουν. Αν και το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει ένα μειονέκτημα και αυτό είναι το να πείσει τους ανθρώπους να επιστρέφουν τις φιάλες. Το να μεταφέρει κανείς κιβώτια με μπουκάλια στο κατάστημα μπορεί να γίνει κουραστικό. Επομένως, πολλοί συνηθίζουν να τα μαζεύουν, έως τη στιγμή που δεν θα έχουν πλέον άλλο χώρο ή θα χρειάζονται χρήματα. «Είναι καταστρεπτικό για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Στέφαν Φρίτσε. Η ζυθοποιία του πουλάει το 80% της μπίρας σε μπουκάλια. Λόγω ενός νόμου για την ανακύκλωση, ως επί το πλείστον η μπίρα σερβίρεται σε φιάλες, όχι σε τενεκεδάκια αλουμινίου, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Ο Χόλγκερ Αϊχέλε, πρόεδρος της Ενωσης Ζυθοποιών Γερμανίας, παρακινεί τους Γερμανούς να επιστρέφουν τα άδεια μπουκάλια. Οι ζυθοποιοί δεν θέλουν να βρεθούν με ελλείψεις εν μέσω θέρους, όταν η υψηλή θερμοκρασία, τα μπάρμπεκιου και τα φεστιβάλ αυξάνουν τις πωλήσεις. Οι εταιρείες παρασκευής μπίρας της Γερμανίας προμηθεύονται τις φιάλες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά ειδικά τα εργοστάσια γυαλιού στην Ουκρανία έχουν κλείσει λόγω πολέμου. Οι κυρώσεις, επίσης, έχουν αποκόψει τις προμήθειες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το κόστος των μπουκαλιών που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες έχει εκτιναχθεί στα 15-20 σεντ έκαστο, διότι η όλη διαδικασία παραγωγής απαιτεί υψηλή θερμοκρασία και οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη. Η βιομηχανία της μπίρας στη Γερμανία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη οδηγών φορτηγών και τα ακριβά καύσιμα.

Η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας, η Radeberger Group, αύξησε τις τιμές της κατά 8,5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπίρας, περίπου 6%. Αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές ότι πληρώνουν μεταξύ 32 και 63 σεντ του ευρώ περισσότερο ανά κιβώτιο. Τέλος, ο Στέφαν Φρίτσε έχει κατορθώσει να διατηρήσει σταθερές τις τιμές της μπίρας του, αλλά αναμένει ότι θα πρέπει να τις αυξήσει φέτος, ενδεχομένως έως και 30%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT