Εξοικονόμηση ενέργειας και από τα νοικοκυριά ζητούν οι γερμανικές βιομηχανίες

Εξοικονόμηση ενέργειας και από τα νοικοκυριά ζητούν οι γερμανικές βιομηχανίες

Εντονότατες διαμάχες έχουν ξεσπάσει στη Γερμανία γύρω από το ποιος έχει προτεραιότητα ενόψει του ενδεχομένου να επιβληθεί δελτίο στην κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ετοιμάζεται αγωνιωδώς για ένα χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατες διαμάχες έχουν ξεσπάσει στη Γερμανία γύρω από το ποιος έχει προτεραιότητα ενόψει του ενδεχομένου να επιβληθεί δελτίο στην κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ετοιμάζεται αγωνιωδώς για ένα χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο. Στην περίπτωση ενεργοποίησης του τρίτου σταδίου συναγερμού και επιβολής δελτίου, η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει προτεραιότητα σε νοικοκυριά, νοσοκομεία, γηροκομεία και γενικότερα υποδομές κρίσιμες για την επιβίωση της κοινωνίας και όχι στις βιομηχανίες.

Αντιδρούν, όμως, εντονότατα οι επικεφαλής των γερμανικών επιχειρήσεων και ζητούν να κατανεμηθεί σε όλους η εξοικονόμηση ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι και οι βιομηχανίες είναι εξίσου σημαντικές για την κοινωνία. Μιλώντας στους Financial Times ο Καρλ Χάουσγκεν, επικεφαλής της ένωσης βιομηχανιών μηχανολογικού εξοπλισμού VDMA, τονίζει πως «πρέπει όλοι να μειώσουν την κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών». Υποστηρίζει πως «δεν δουλεύει αυτή η προσέγγιση ότι τα νοικοκυριά έχουν προτεραιότητα και η βιομηχανία όχι, καθώς η βιομηχανία είναι υπαρξιακά σημαντική για την κοινωνία». Σε ανάλογες δηλώσεις έχει προβεί, άλλωστε, ο Ντέτλεφ Βέστεν, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας χημικών H&R, που τονίζει πως αυτή η συλλογιστική του δελτίου που αφήνει απέξω τις βιομηχανίες «θα προκαλέσει τεράστια έλλειψη προσφοράς στη γερμανική οικονομία». Ο Βέστεν αναγνωρίζει πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παγώσουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους», αλλά επιμένει πως «χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση καθώς πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί η οικονομία μας».

Εάν επιβληθεί δελτίο, η νομοθεσία δίνει προτεραιότητα σε νοικοκυριά, νοσοκομεία, γηροκομεία και όχι στις βιομηχανίες.

Οι διαμάχες αντανακλούν την εντεινόμενη αγωνία των Γερμανών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει από αύριο, όπως θεωρητικά θα έπρεπε, ο αγωγός Nord Stream 1 και η χώρα να μείνει χωρίς το ρωσικό αέριο. Οι γερμανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές, αλλά δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά. Οπως τονίζει ο Βέστεν, η H&R δεν έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει παρά μόνο το 25% του φυσικού αερίου που καταναλώνει με άνθρακα και πετρέλαιο. «Για εμάς το φυσικό αέριο είναι αναντικατάστατο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», λέει ο Βέστεν.

Πράγματι αν η H&R μειώσει την παραγωγή της, οι παρενέργειες θα είναι σημαντικές. Η εν λόγω βιομηχανία παράγει μεγάλο φάσμα πετρελαιοειδών που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα σχεδόν στα πάντα, από τις φαρμακοβιομηχανίες μέχρι τις βιομηχανίες τροφίμων και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αγωνία των γερμανικών βιομηχανιών έχει προβληματίσει και το Βερολίνο. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων για την προτεραιότητα στις περιπτώσεις δελτίου στην κατανάλωση αερίου. Οπως τόνισε, οι κανόνες αυτοί έχουν σχεδιασθεί για σύντομες περιόδους όπως μια διακοπή στην ηλεκτροδότηση και όχι για το σενάριο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία και μαζί της και όλη η Ευρώπη.

Ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι «αυτή τη φορά μιλάμε για διακοπές στην παροχή αερίου που μπορεί να διαρκέσουν μήνες», και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συνδράμουν και τα νοικοκυριά, γιατί μια διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής θα έχει «εκτεταμένες συνέπειες». Κάλεσε μάλιστα τα γερμανικά νοικοκυριά να εξετάσουν σοβαρά «κατά πόσον έχουν πραγματικά ανάγκη να διατηρούν ορισμένα δωμάτια σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία». Το θέμα αρχίζει να χρωματίζεται πολιτικά, με βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να επικρίνουν δριμύτατα και μάλιστα να χαρακτηρίζουν προϊόν πανικού κάθε κίνηση ή δήλωση που θέτει τα νοικοκυριά της Γερμανίας απέναντι στις βιομηχανίες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT