Πλήρη εθνικοποίηση της EDF επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση

Πλήρη εθνικοποίηση της EDF επιδιώκει η γαλλική κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε προσαύξηση άνω του 50% στους επενδυτές μειοψηφικών πακέτων μετοχών στον ενεργειακό κολοσσό της Electricite de France, αποσκοπώντας στο να την εθνικοποιήσει πλήρως και μάλιστα γρήγορα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση πρόσφερε προσαύξηση άνω του 50% στους επενδυτές μειοψηφικών πακέτων μετοχών στον ενεργειακό κολοσσό της Electricite de France, αποσκοπώντας στο να την εθνικοποιήσει πλήρως και μάλιστα γρήγορα – ο όμιλος, αν και προβληματικός, συνιστά τη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, όπως εύστοχα παρατηρεί σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. H προσφορά του Παρισιού συνολικά συμποσούται σε 9,7 δισ. ευρώ, ενώ τα 12 ευρώ ανά μετοχή, εάν επιμεριστεί, βρισκόντουσαν στο ανώτερο επίπεδο των προβλέψεων.

Με την κίνηση αυτή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να έχει πλήρως υπό τον έλεγχό του την EDF στα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να έχει τα περιθώρια χειρισμών και να πιέσει για μακρόπνοες επενδύσεις προς την παραγωγή ενέργειας άνευ ορυκτών καυσίμων. «Πιστεύουμε ότι η προσφορά φαίνεται ελκυστική και έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε ο Πιοτρ Ντζιεσιολόβκι, αναλυτής κλάδου ενέργειας της Citigroup. Η τιμή της μετοχής της EDF, της οποίας η διαπραγμάτευση είχε ανασταλεί από τις 13 του μηνός εν αναμονή του κρατικού σχεδίου, σημείωσε άνοδο κατά τις πρωινές συναλλαγές σε ποσοστό 15%, στα 11,77 ευρώ χθες στο Παρίσι.

Πρόσφερε προσαύξηση άνω του 50% στους επενδυτές μειοψηφικών πακέτων μετοχών.

Αν και η γενναία προσαύξηση μπορεί να πείσει τους επενδυτές, ο πρόεδρος Μακρόν χρειάζεται ακόμα την Εθνοσυνέλευση, όπου πρόσφατα έχασε την πλειοψηφία, για να εγκρίνει τη συμφωνία. Ο Ερίκ Κοκερέλ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης και μέλος του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν, είπε ότι ο αριστερός συνασπισμός (γνωστός ως Λαϊκή Ενωση) ενδέχεται να μην ψηφίσει υπέρ της εθνικοποίησης της EDF, επειδή δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε αυτήν αφότου περιέλθει στο κράτος εν συνόλω.

Σε ανακοίνωση πάντως του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το γαλλικό δημόσιο θα αποκτήσει το υπόλοιπο 16% του ομίλου, με 53% πλέον της τιμής κλεισίματος των 7,84 ευρώ ανά μετοχή την 5η Ιουλίου, μια ημέρα πριν η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοινώσει την εθνικοποίηση. Στους κατόχους του μετατρέψιμου χρέους της εταιρείας θα προσφερθούν 15,64 ευρώ για κάθε ομόλογο. Το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά τον Μάρτιο ότι η γαλλική κυβέρνηση σκέφτεται να αναβιώσει ένα σχέδιο εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας της EDF. Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια, η Γαλλία θέλει να ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο επί των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κάνει τεράστιες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, δίνοντας βάρος στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT