Ευρωπαϊκός ανταγωνιστής για τη SpaceX

Γαλλοβρετανικός κολοσσός στο πεδίο των δορυφορικών υπηρεσιών δημιουργείται με την επιδιωκόμενη συμφωνία της γαλλικής Eutelsat Communications και της βρετανικής OneWeb

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γαλλοβρετανικός κολοσσός στο πεδίο των δορυφορικών υπηρεσιών δημιουργείται με την επιδιωκόμενη συμφωνία της γαλλικής Eutelsat Communications και της βρετανικής OneWeb, με στόχο να αποτελέσουν το αντίπαλον δέος του αμερικανικού πρωταθλητή και κολοσσού SpaceX του Ελον Μασκ. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο όμιλος δορυφορικών υπηρεσιών της OneWeb αποτιμάται ως εταιρεία στα 3,4 δισ. δολάρια. Οπως προβλέπεται, οι μέτοχοί της θα λάβουν το 50% της Eutelsat, η οποία θα συνεχίσει να είναι εισηγμένη στο Παρίσι και θα ζητήσει να εισαχθεί και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με ανακοινώσεις αμφοτέρων των συμβαλλομένων. Η επιχειρηματική κίνηση αποτελεί και την πιο πρόσφατη συγχώνευση στον αγώνα δρόμου που αποδύονται εταιρείες και κυβερνήσεις για να προσφέρουν ταχεία συνδεσιμότητα μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Τόσο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Γαλλίας διατηρούν μερίδια στην OneWeb και την Eutelsat αντίστοιχα. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κατέχει ειδικό μερίδιο, προσφέροντάς του ορισμένα δικαιώματα αρνησικυρίας σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, όπως η τοποθεσία των κεντρικών γραφείων της νέας εταιρείας.

Αν και οι μέτοχοι θα χωρίσουν την εταιρεία, η συμφωνία φέρει τα χαρακτηριστικά μιας εξαγοράς από την Eutelsat. Η OneWeb θα διατηρήσει τη δική της επωνυμία και θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες χαμηλής τροχιάς του νεοπαγούς ομίλου, εφόσον η συγχώνευση λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιμέρους αρχές ανταγωνισμού. Πάντως, ο όμιλος αυτός θα είναι κυρίως εισηγμένος στο παρισινό χρηματιστήριο. Ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Eutelsat, Ντομινίκ Ντινίν, θα αναλάβει την ίδια θέση στον κολοσσό, ενώ ο ομόλογός του στην OneWeb, Σουνίλ Μπάρτι Μιτάλ, θα είναι συμπρόεδρος και αντιπρόεδρος. Στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου θα βρεθεί η Εβά Μπερνεκέ, έχοντας ανάλογα καθήκοντα στην Eutelsat. Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, έχει εξασφαλίσει ένα εύρος δικαιωμάτων εθνικής ασφαλείας, ενώ και η OneWeb δεσμεύεται να επιλέγει προμήθειες από επιχειρήσεις στη Βρετανία. Τόσο το Παρίσι όσο και το Λονδίνο θα έχουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του υπό ανάδειξη ομίλου.

Η γαλλική Eutelsat Communications και η βρετανική OneWeb διαπραγματεύονται τη συγχώνευσή τους.

Η OneWeb, που ιδρύθηκε το 2012, κατέρρευσε το 2020 όταν οι κύριοι επενδυτές της απέσυραν τα κεφάλαιά τους στην κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η βρετανική κυβέρνηση τη διέσωσε, θεωρώντας την ένα δυνητικά καίριας σημασίας περιουσιακό στοιχείο της χώρας μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., τοποθετώντας 500 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συνεργασίας 1 δισ. δολαρίων με την εταιρεία Bharti Global. Η εξαγορά της από τον γαλλικό όμιλο σήμερα θα δώσει σε αυτόν μια μοναδική θέση στη διεθνή αγορά, ενώ παράλληλα θα αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επενδύσεων, αυξημένων εσόδων και εξοικονόμησης κόστους. Η αντίδραση των επενδυτών στη συμφωνία ήταν αρνητική τη Δευτέρα, η μετοχή της Eutelsat υποχώρησε δραστικά 18% και χθες είχε σταθεροποιηθεί. Τέλος, αναλυτές παρατηρούν ότι τους ανησυχούν ορισμένα θέματα στη συμφωνία, όπως η απώλεια ρευστού και η διαχείριση των κρατικών συμβάσεων.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT