Κέρδη-ρεκόρ 50 δισ. δολαρίων για τις μεγάλες πετρελαϊκές

Κέρδη-ρεκόρ 50 δισ. δολαρίων για τις μεγάλες πετρελαϊκές

Η διόγκωση εσόδων το β΄ τρίμηνο, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών των καυσίμων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη-ρεκόρ της τάξης των 50 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αυτή η εξαιρετική απόδοση του κλάδου ίσως και να εμπεριέχει τους σπόρους της ίδιας του της παρακμής, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η διόγκωση εσόδων είναι το άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών τιμών των καυσίμων (φυσικού αερίου και πετρελαίου), που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, έχουν εντείνει τις πιέσεις στους καταναλωτές, όξυναν τον κίνδυνο της ύφεσης και έκαναν πολλούς να ζητούν νέους εταιρικούς φόρους. Σε τέτοιες συνθήκες πολιτικοοικονομικής αναταραχής, οι μέτοχοι των πετρελαϊκών ομίλων ίσως να χρειάζεται να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για αυξανόμενες αποδόσεις. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κέρδη να εκτιναχθούν το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και να έχουν μια μικρή πτώση στη συνέχεια», δήλωσε ο Αχμέντ Μπεν Σάλεμ, αναλυτής της Oddo BHF. Πάντως, πέραν της ανοδικής πορείας των τιμών του «μαύρου» χρυσού, θετικά λειτούργησε στην κερδοφορία του κλάδου και η μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, που φέτος προβλέπονται στα 80 δισ. δολάρια, ήτοι το ήμισυ των αντιστοίχων του 2013.

Οι Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP, γνωστές και ως μεγάλες πετρελαϊκές, πρόκειται να αποκομίσουν έτι περισσότερα από το 2008, όταν τότε το βαρέλι είχε εκτιναχθεί έως και τα 147 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι μόνο το αργό που εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της κρίσης που δημιουργήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, και οι τιμές του φυσικού αερίου και τα περιθώρια κερδών των δραστηριοτήτων διύλισης έχουν επίσης φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Πολλές μεγάλες αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν καίριες ελλείψεις στην ικανότητα διύλισης εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως είναι η παύση λειτουργίας ορισμένων μονάδων, η διακοπή των συναφών επενδύσεων εξαιτίας της πανδημίας, οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, τα περιθώρια κέρδους για το αργό του Κόλπου του Μεξικού κατά την διύλιση ενός βαρελιού αργού έφθασαν τα 48,84 δολάρια κατά μέσο όρο το δεύτερο τρίμηνο, ήτοι υπερδιπλασιάστηκαν. Ενα παρόμοιο κριτήριο για τα δεδομένα της Γηραιάς Ηπείρου, το μεταβλητό περιθώριο κόστους της TotalEnergies, τριπλασιάστηκε στα 145,70 δολάρια. Η διύλιση αντιστοιχεί πλέον στο 26% του κόστους ενός γαλονιού βενζίνης στις ΗΠΑ, έναντι του μέσου όρου του 14% την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η Shell εκτιμάται πως θα έχει κέρδη 1 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα διύλισης. Η Exxon, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην άντληση και διύλιση στο σύνολο των τεσσάρων κολοσσών, αναμένεται να σωρεύσει περισσότερα το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι τα προηγούμενα εννέα συνολικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

Οι Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP πρόκειται να αποκομίσουν περισσότερα από το 2008, όταν το βαρέλι είχε εκτιναχθεί έως και τα 147 δολάρια.

Πάντως, «αυτά τα υπερμεγέθη περιθώρια διύλισης πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν», όπως αναφέρει ο Ματ Μέρφι, αναλυτής στην Tudor Pickering Holt & Co. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με μια γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής βλάπτουν τους καταναλωτές. «Η ζήτηση βενζίνης υστερεί των προβλέψεων κι εμείς διαπιστώνουμε πως σε έναν βαθμό υποχωρεί», προσέθεσε. Εξού και οι ενεργειακοί κολοσσοί αυτοσυγκρατούνται. Η Exxon πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα μετρητά της για να μειώσει το χρέος της, σύμφωνα με τη Citigroup, ενώ η Chevron ενδέχεται να αυξήσει το κατώτατο όριο του εύρους για επαναγορά ιδίων μετοχών στα 10 δισ. δολάρια για φέτος.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT