Ζημίες ρεκόρ για τη γαλλική EDF λίγο πριν από την εθνικοποίησή της

Ζημίες ρεκόρ για τη γαλλική EDF λίγο πριν από την εθνικοποίησή της

Εφτασαν το α΄ εξάμηνο το 1,31 δισ. και είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή κρίση δεν άφησε αλώβητο τον όμιλο της Electricité de France, η οποία προσεχώς θα περάσει πλήρως στα χέρια του γαλλικού δημοσίου. Χθες ανέφερε ότι εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος τη μεγαλύτερη ζημία στην ιστορία της, διότι η παραγωγή της σε πυρηνική ενέργεια υποχώρησε λόγω κρίσης. Εως τα τέλη Οκτωβρίου, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση θα έχει πλήρως εθνικοποιήσει τον όμιλο κοινής ωφελείας, αποκτώντας το υπόλοιπο 16%, το οποίο δεν κατείχε ήδη. Οπως αναφέρει σχετικώς σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η κίνηση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να επενδύσει σε νέους πυρηνικούς σταθμούς και να συνδράμει στη μακροπρόθεσμη διασφάλιση των γαλλικών προμηθειών. «Τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, καθώς και όσες συνδέονται με το ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί. Οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες της το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου συμποσούνται σε 1,31 δισ. ευρώ.

Η τιμή της μετοχής της EDF είχε ελάχιστη διακύμανση στις χθεσινές συναλλαγές στο παρισινό χρηματιστήριο στα επίπεδα των 11,88 ευρώ, ήτοι ελαφρώς χαμηλότερα από τα 12 ευρώ που σκοπεύει να προσφέρει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει την τελική έγκριση από το γαλλικό Κοινοβούλιο εν συνόλω. Εχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Κάτω Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί πως η σχεδιαζόμενη εθνικοποίηση έρχεται έπειτα από χρόνια κακής απόδοσης του ενεργειακού ομίλου της EDF, ενώ το χρέος της καθίσταται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμο και σε συνδυασμό με το μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών που εφάρμοσε η κυβέρνηση για να ανασχέσει την άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η δε αξιοπιστία των υφιστάμενων αντιδραστήρων του ομίλου έχει κλονιστεί, υποχρεώνοντάς τον να αγοράσει ενέργεια για να καλύψει το έλλειμμα παραγωγής και μάλιστα σε τιμές εκτοξευμένες στα ύψη. Οσον αφορά την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, παρεμποδίστηκε από υπερβάσεις κόστους και άλλα κωλύματα.

Η EDF αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων και αγοράζει μεγάλο όγκο ενέργειας με δυσθεώρητο κόστος.

Ηταν «ένα εξαιρετικά δύσκολο πρώτο εξάμηνο για την EDF, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία των πεπαλαιωμένων αντιδραστήρων και αγοράζει μεγάλο όγκο ενέργειας με δυσθεώρητο κόστος», έγραψε σε αναφορά του προς τους επενδυτές ο αναλυτής της JPMorgan Chase, Βανσέν Αϊράλ. «Τα προβλήματα σε επίπεδο λειτουργίας και ρυθμιστικού πλαισίου παραμένουν τόσο για την EDF όσο και για την κυβέρνηση πέρα από την εθνικοποίηση». Ερωτηθείς για μια πιθανή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέρει λόγω της φθίνουσας προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, ο Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού ομίλου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια ριζική αναμόρφωση». Βέβαια, οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν ορισμένα οφέλη στην EDF, όπως επιπλέον κέρδη 8 δισ. ευρώ προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων φέτος, είπε ο κ. Λεβί σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, το εκτιμώμενο κόστος του ελλείμματος πυρηνικής παραγωγής για φέτος ανήλθε στα 24 δισ. ευρώ, ενώ το πλήγμα από το ανώτατο όριο τιμών παραμένει στα 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT