Ενίσχυση εσόδων και κερδών το β΄ τρίμηνο για την Apple

Ενίσχυση εσόδων και κερδών το β΄ τρίμηνο για την Apple

Με πρωταγωνιστές τα iPhones και iPads, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και οι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για στοιχεία που θα φανέρωναν επιβράδυνση, τελικώς ο κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Apple ανακοίνωσε σχετικά καλά νέα χάρη στη δημοφιλία των συσκευών του και ειδικά των iPhones και iPads. Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Apple εξασφάλισε πίστωση χρόνου για να μπορέσει να προετοιμάσει νέα προϊόντα. Τα έσοδα δεύτερου τριμήνου (και τρίτου για το οικονομικό έτος του ομίλου) καθώς και τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ειδικά οι πωλήσεις διατηρήθηκαν σε έτι υψηλότερα επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ αναφέρθηκε σε έναν αρνητικό συνδυασμό παραγόντων σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι και δημιούργησαν προσκόμματα στις δραστηριότητές του, ο ίδιος προέβλεψε πωλήσεις οι οποίες τους επόμενους μήνες θα βαίνουν διογκούμενες. «Αυτό το τρίμηνο ήταν τελικά μια αποτύπωση της ανθεκτικότητας και της αισιοδοξίας μας», είπε ο Κουκ σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. «Εχουμε πλήρη συνείδηση της αβεβαιότητας που επικρατεί στο μακροοικονομικό σκηνικό. Ωστόσο, παραμένουμε πάντα εστιασμένοι στο ίδιο όραμα που μας καθοδηγούσε από την αρχή», όπως πρόσθεσε. Νωρίς χθες και προ της έναρξης των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά, η τιμή της μετοχής της Apple είχε άνοδο 2,5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έως το κλείσιμο της Πέμπτης είχε απώλεια της τάξεως του 11% από τις αρχές του χρόνου και λόγω της ευρύτερης διολίσθησης μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας. Πέραν της οικονομικής ανάσχεσης, και ο πληθωρισμός και το ενισχυμένο δολάριο επηρεάζουν τις δραστηριότητες της Apple.

Η Apple προειδοποίησε πριν από λίγο καιρό ότι το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους θα ήταν μια δύσκολη περίοδος, με τα εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας να μειώνουν τις πωλήσεις κατά 4 δισ. δολάρια, σε 8 δισ. δολάρια. Εντούτοις, όπως συνήθως συμβαίνει με την Αpple, η πραγματικότητα ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο. Τα προαναφερθέντα εμπόδια τελικώς της κόστισαν λιγότερο από 4 δισ. δολάρια, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλός της. Ειδικότερα, την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου, τα έσοδά της αυξήθηκαν 2%, στα 83 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη των αναλυτών ύψους 82,8 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη ανήλθαν σε 1,20 δολάριο ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 1,16 δολάριο. Τα iPhones και iPads είχαν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ άλλα προϊόντα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές Mac και οι φορετές συσκευές, όπως τα ρολόγια και τα γυαλιά της Apple, δεν εναρμονίστηκαν με τις προβλέψεις. Οι δε υπηρεσίες, ένας καίριας σημασίας βραχίονας δραστηριοτήτων για τον αμερικανικό κολοσσό, απείχαν ελάχιστα από τις εκτιμήσεις.

Την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου τα έσοδά της αυξήθηκαν 2%, στα 83 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη των αναλυτών ύψους 82,8 δισ. δολ.

Παρά ταύτα, τα οικονομικά στοιχεία για τα iPhones υποδηλώνουν ότι η Apple, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου, αντιμετωπίζει το φαινόμενο της επιβράδυνσης στις καταναλωτικές δαπάνες για έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Το δε τρίτο τρίμηνο είναι συνήθως μια από τις πιο αργές περιόδους πωλήσεων της Apple και η εταιρεία δεν είχε πολλά να προσφέρει σε νέα προϊόντα. Κυκλοφόρησε ένα ενημερωμένο iPhone SE τον Μάρτιο και αναμένεται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPhone τον Σεπτέμβριο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το iPhone τής απέφερε σε πωλήσεις την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 40,7 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για περίπου 39 δισ. δολάρια.

Πηγή: BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT