ΕΕ: Αύξηση 28% στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας φέτος

ΕΕ: Αύξηση 28% στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας φέτος

Τα ηλιακά πάνελ αντιπροσώπευσαν περίπου το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το καλοκαίρι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη παρήγαγε μια ποσότητα ρεκόρ ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, εξοικονομώντας 29 δισεκατομμύρια ευρώ με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε την Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Ember.

Τα ηλιακά πάνελ αντιπροσώπευαν περίπου το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με ερευνητές. Ο όγκος αντιστοιχεί σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), που είναι 28% περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα. Η παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας θα κόστιζε στην Ευρώπη 29 δισεκατομμύρια ευρώ (28,9 δισεκατομμύρια δολάρια) εάν χρησιμοποιούνταν για αυτό σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο.

Οι συντάκτες της μελέτης εξηγούν ότι φέτος το καλοκαίρι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε απότομα καθώς η Ευρώπη υπέφερε από την καταιγιστική ζέστη. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας έκλεισαν για τακτική συντήρηση και η ξηρασία έγινε εμπόδιο στην επιτυχή λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών.

«Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια απέδωσαν. Κάθε τεραβατώρα ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι σαφές ότι τώρα χρειαζόμαστε όση ηλιακή ενέργεια μπορούμε», ανέφερε το Bloomberg.

Ωστόσο, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν τόση αξία το χειμώνα, όταν οι μέρες λιγοστεύουν, προειδοποιούν οι αναλυτές. Στη συνέχεια, για να καλύψουν το ενεργειακό κενό, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να στραφούν σε «λιγότερο προβλέψιμες» ανεμογεννήτριες, λένε.

Πηγή: Bloomberg, AΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT