ΗΠΑ: Πώς ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κατάφερε να ξεγελάσει επενδυτές και πελάτες

ΗΠΑ: Πώς ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων κατάφερε να ξεγελάσει επενδυτές και πελάτες

Πώς κατέρρευσε ο «πύργος δισεκατομμυρίων» της FTX. Οι μεταφορές κεφαλαίων στην Alameda Research, τα ψέματα στους επενδυτές και η «τρύπα» των 10 δισ.

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων με την πλατφόρμα FTX, κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για εξαπάτηση επενδυτών και πελατών. Και απ΄ότι φαίνεται πριν κατηγορηθεί για απάτη, δεν ξεγέλασε ένα ή δύο άτομα. Εξαπάτησε τους πάντες. 

Είπε ψέματα στους επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια στο FTX, καθώς και στους πελάτες που πραγματοποιούσαν συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας του. Μάλιστα ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων δεν χρειάστηκε να υιοθετήσει κάποια εξεζητημένη πρακτική – ουσιαστικά “λεηλάτησε” τα χρήματα των πελατών του για δικό του όφελος. 

Το κύριο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας κατέληξε να είναι το κρυπτονόμισμα που εξέδωσε ο ίδιος και τελικά «δεν διέφερε πολύ από τα χρήματα της Μονόπολης», δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο βουλευτής της Νέας Υόρκης, Ρίτσι Τόρες.

Από τον απολογισμό της εισαγγελίας, καθώς και από τις κατηγορίες των εποπτικών αρχών Securities and Exchange Commission (SEC) και Commodity Futures Trading Commission (CFTC), φαίνεται πως βρισκόμααστε μπροστά σε αυτό που ο εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Νταμιάν Ουίλιαμς, όρισε την Τρίτη ως «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία». 

«Τρύπα» 10 δισ.

Η τρύπα εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας υπόψη τα 1,8 δισ. δολάρια που έλαβε από τους επενδυτές και τα περισσότερα από 8 δισ. δολάρια που υπεξαίρεσε από τους πελάτες του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν διότι η εταιρεία δεν διέθετε τις κατάλληλες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και διοικούνταν με πρόχειρο τρόπο.

Μεταφορές εκατομμυρίων δολαρίων διατάσσονταν μέσω συνομιλιών και η διαχείριση της εταιρείας γινόταν με ένα λογιστικό πρόγραμμα που προοριζόταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Τζον Ρέι, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά τις πιθανότητες οι πελάτες (οι οποίοι υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο) να ανακτήσουν τα χρήματά τους.

Ο νέος CEO δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι ο Ρέι έχει χειριστεί στο παρελθόν υποθέσεις υψηλού προφίλ, όπως η πτώχευση της Enron το 2001, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο σκάνδαλο σε όλη του την καριέρα.

Ο Μπανκμαν όλα αυτά τα χρόνια παρουσιαζόταν ως ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ενώ τηρούσε το προφίλ του ειλικρινή οραματιστή και του ανθρώπου που ενδιαφέρεται για την ανθρωπότητα. Ως αποτέλεσμα, προσέλκυσε δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες που πίστευαν ότι τα χρήματά τους ήταν ασφαλή στην πλατφόρμα FTX. 

Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ, καθώς ο ίδιος μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του στην χρηματιστηριακή του εταιρία Alameda και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να επενδύσει σε επιχειρήσεις και αγορές ακινήτων, καθώς και να κάνει δωρεές σε πολιτικά πρόσωπα.

Επένδυσε… στα ψεύδη

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξηγεί ότι ο 30χρονος Μπανκμαν έλεγε στους υποψήφιους επενδυτές ότι η εταιρία του διέθετε εξελιγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα κινδύνου για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

Στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα των πελατών μεταφέρονταν σε λογαριασμούς που ελέγχονταν από την Alameda. Δεν υπήρχε διαφάνεια και δεν γίνονταν οι κατάλληλοι έλεγχοι. 

Με τις παραπλανητικές δηλώσεις του σχετικά με τα καινοτόμα και εξελιγμένα συστήματα ελέγχου της εταιρείας, ο Μπανκμαν συγκέντρωσε τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορους γύρους χρηματοδότησης.

Έτσι η αξία της FTX ανέβαινε (έφτασε τα 32 δισ. δολάρια) και, στα χαρτιά, ο Μπανκμαν, σε ηλικία 9 ετών, ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. 

Ο ίδιος κατάφερε να προσελκύσει τουλάχιστον 90 Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι συνεισέφεραν πάνω από 1 δισ. δολάρια. 

Οι εισαγγελικές αρχές διατείνονται πως ο επιχειρηματίας και άλλα στελέχη της FTX, από το 2019 άρχισαν να χρησιμοποιούν κεφάλαια πελατών για να καλύψουν οικονομικές εκκρεμότητες της εταιρείας εμπορίας ψηφιακών νομισμάτων Alameda Research. Eπιπλέον, ισχυρίζονται ότι ο Μπάνκμαν έδωσε ψευδείς πληροφορίες στις πιστώτριες τράπεζες για την οικονομική κατάσταση της Alameda, παραπλάνησε πελάτες σχετικά με τα οικονομικά της FTX, νομιμοποίησε έσοδα από παράνομες δραστηριότητες και χρησιμοποίησε αυτών των χρημάτων για να χρηματοδοτήσει προεκλογικό αγώνα στις ΗΠΑ, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. 

Ο χάρτινος πύργος άρχισε να καταρρέει τον Μάιο του 2022, όταν η αξία των περιουσιακών στοιχείων (που είχαν μετατραπεί σε κρυπτονομίσματα) κατακρημνίστηκε.

Δισεκατομμύρια σε δάνεια

Οι δανειστές της Alameda άρχισαν να απαιτούν την αποπληρωμή των χρεών ή νέες εξασφαλίσεις. Παρόλο που η Alameda κατείχε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πελάτες της FTX, δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της λόγω ζημιών στις δικές της επενδύσεις, οπότε ο Μπανκμαν «διέταξε» την FTX να δώσει στην Alameda και άλλα δισεκατομμύρια πελατών, προκειμένου να διατηρήσει την καλή σχέση της με τους δανειστές και να συνεχίσει να ρέει το χρήμα, σημειώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπανκμαν γνώριζε ότι η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ότι η Alameda χρωστούσε δισεκατομμύρια στην FTX (τα οποία στην πραγματικότητα ανήκαν στους πελάτες), ο ίδιος συνέχισε να ιδιοποιείται κεφάλαια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για νέες επενδύσεις, προκειμένου να δίνει δάνεια στον εαυτό του και στους συνιδρυτές της FTX καθώς και να αγοράζει πολυτελείς κατοικίες στις Μπαχάμες ή να κάνει δωρεές. 

Εν τέλει η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτης της και οι αναλήψεις σταμάτησαν, παρ΄όλο που ο Μπανκμαν είχε προηγουμένως γράψει στο Twitter ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ότι υπήρχαν αρκετά χρήματα για να εξοφληθούν όλοι οι πελάτες, λέγοντας ψέματα για άλλη μια φορά ώστε να αποφύγει την καταστροφή. 

Αφού ο CEO της FTX συνελήφθη στις Μπαχάμες, ο εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς απαρίθμησε την Τρίτη τις οκτώ κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη που αντιμετωπίζει ο Μπανκμαν: συνωμοσία για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος πελατών, ηλεκτρονική απάτη σε βάρος πελατών, συνωμοσία για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος δανειστών, ηλεκτρονική απάτη σε βάρος δανειστών, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης σε βάρος εμπορευμάτων, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης σε βάρος κινητών αξιών, συνωμοσία για τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία για την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την παραβίαση των νόμων περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Πάντως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Με πληροφορίες El Pais, Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT