Bloomberg: Η ΕΕ κοιτά το δέντρο (κυριολεκτικά) και χάνει το δάσος για την ανανεώσιμη ενέργεια

Bloomberg: Η ΕΕ κοιτά το δέντρο (κυριολεκτικά) και χάνει το δάσος για την ανανεώσιμη ενέργεια

Διαφωνίες και καθυστερήσεις για τη βιομάζα, την πυρηνική ενέργεια και τον ποσοτικό στόχο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσει με ταχύτητα την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της και να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, έχει σκοντάψει στα δέντρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι συνομιλίες για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ στο 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας βρίσκονται τώρα στην πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 27 κρατών μελών, τα οποία δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποια είδη βιομάζας θα επιτρέπεται να συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο.

Η συζήτηση — ουσιαστικά η αντιπαράθεση περιβαλλοντικών ομάδων με τη δασοκομία — φέρνει στο προσκήνιο βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει ανανεώσιμες πηγές. Οι υποστηρικτές της βιομάζας θεωρούν ότι τα δέντρα απορροφούν μεγάλο μέρος των εκπομπών που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα όταν καίγονται, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαντούν ότι στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Οι βουλευτές πιέζουν για έναν αυστηρό ορισμό που θα περιορίζει τη χρήση της συγκομιδής ξύλου για την επίτευξη των στόχων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά βρίσκουν αντίσταση από χώρες με πυκνά δάση όπως η Φινλανδία, που λένε ότι οι δασικές πολιτικές τους είναι σύμφωνες με τους πράσινους στόχους της ΕΕ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσθεσε επίσης λάδι στη φωτιά, με την ΕΕ να προσπαθεί απεγνωσμένα να τερματίσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η καύση περισσότερης βιομάζας θεωρείται ένας τρόπος για να γίνει αυτό.

«Η καύση κορμών δέντρων, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές για δεκαετίες έως αιώνες σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε στο Bloomberg η Τζούλιετ Λούνελ, υπεύθυνη πολιτικής για το κλίμα και τη χρήση γης στο WWF: «Ακόμη και η καύση λεπτών υπολειμμάτων ξύλου, όπως μικρά κλαδιά, μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές για έως και 20 χρόνια σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, κι ενώ καλπάζει η κλιματική αλλαγή».

Το Ευρωκοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη διαφωνούν επίσης σχετικά με το εάν ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι 40% ή 45% και εάν μπορεί να παραχθεί υδρογόνο με χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, και θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είπαν.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός τόπος», είπε ο Κριστόφ Γκούντλερ, ένας από τους βουλευτές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση: «Είναι κρίμα – γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στις ανανεώσιμες πηγές για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT