Οι ΗΠΑ πληρώνουν 2,9 δισ. για τις άδικες καταδίκες

Οι ΗΠΑ πληρώνουν 2,9 δισ. για τις άδικες καταδίκες

Από το 1989, το Εθνικό Μητρώο Καταδικασθέντων διαπίστωσε ότι έχουν αναιρεθεί 2.795 άδικες καταδίκες στις ΗΠΑ. Αθροιστικά, άδικα καταδικασθέντες έχουν χάσει πάνω από 25.000 χρόνια πίσω από τα κάγκελα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολιτειακές και τοπικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν καταβάλει συνολικά 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε Αμερικανούς που καταδικάστηκαν άδικα.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τα ποσά των αποζημιώσεων και οι βελτιώσεις στην τεχνολογία ταυτοποίησης DNA έχουν προσελκύσει επενδυτές και εταιρείες που προσφέρουν προκαταβολές μετρητών στους αποφυλακισθέντες με την ελπίδα σημαντικής αποζημίωσης- αν δηλαδή κερδίσουν την υπόθεσή τους.

«Ακόμα και αν κάποιος μου έλεγε ”θα σου δώσω 10 εκατομμύρια δολάρια αν πας να κάνεις 20 χρόνια φυλακή”, πολύ δύσκολα θα απαντούσα ναι» λέει ο Μάρβιν Κότον, ο οποίος απαλλάχθηκε από την 20ετή ποινή του τον Οκτώβριο του 2020. 

Από το 1989, το Εθνικό Μητρώο Καταδικασθέντων διαπίστωσε ότι έχουν αναιρεθεί 2.795 άδικες καταδίκες στις ΗΠΑ. Αθροιστικά, άδικα καταδικασθέντες έχουν χάσει πάνω από 25.000 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Τριάντα οκτώ πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Περιφέρεια της Κολούμπια αποζημιώνουν όσους αποδεδειγμένα έχουν καταδικαστεί άδικα. Τα χρήματα υπολογίζονται με βάση τα χρόνια που πέρασαν μέσα στη φυλακή. Για να επιτευχθεί υψηλότερη αποζημίωση απαιτείται συνήθως αγωγή κατά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Η απόδειξη της αθωότητας κάποιου σε αστικό δικαστήριο δεν είναι μια απλή ή γρήγορη διαδικασία. Οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να αποτελέσουν μια ελκυστική σανίδα σωτηρίας για πολλούς αποφυλακισθέντες, ιδίως λόγω του αυξημένου κόστους που μπορεί να συνοδεύσει μια δικαστική μάχη με την κυβέρνηση.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος για τις εταιρείες που προσφέρουν προκαταβολές για αυτές τις υποθέσεις. «Δεν υπάρχουν πιστωτικοί έλεγχοι, δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Άμπραχαμ Αράουστι, της Tribeca Capital Group, μιας εταιρείας δικαστικών υποθέσεων που προσφέρει χρηματοδότηση για τέτοιες υποθέσεις. «Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πάρουμε πίσω την επένδυσή μας είναι αν η αγωγή πετύχει».

Πηγή: CNBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT