H Γερμανία «περιορίζει» την εξαγωγή χημικών για την παρασκευή κινεζικών τσιπ

H Γερμανία «περιορίζει» την εξαγωγή χημικών για την παρασκευή κινεζικών τσιπ

Αποτελούν βασικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και βρίσκονται σε όλα τα είδη, από αυτοκίνητα και smartphones μέχρι ψυγεία, ενώ τα υλικά και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή τους είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν. 

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό των εξαγωγών στην Κίνα χημικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών (chip) εξετάζει η Γερμανία, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να μειώσει την οικονομική έκθεσή του στην ασιατική χώρα.

Οι συνομιλίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με τέτοιους ελέγχους εξαγωγών βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα μπορούσε να βλάψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βερολίνου.

Εάν εφαρμοστεί στην πράξη, θα περιόριζε γερμανικές εταιρείες, όπως η Merck και η BASF, από το να πωλούν μέρος των χημικών τους στην Κίνα, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, ενώ η Γερμανία δεν διαθέτει προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ημιαγωγών, η Merck και η BASF παρέχουν σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παρασκευή τους. Τα προϊόντα της Merck βρίσκονται σχεδόν σε κάθε ημιαγωγό στον κόσμο, ενώ η BASF είναι ηγέτης της αγοράς στην Ευρώπη και την Ασία, όπου εδρεύουν οι σημαντικότερες εργολαβικές εταιρείες του κλάδου στον κόσμο, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Οι ημιαγωγοί αποτελούν βασικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και βρίσκονται σε όλα τα είδη, από αυτοκίνητα και smartphones μέχρι ψυγεία, ενώ τα υλικά και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παραγωγή τους είναι συχνά δύσκολο να αποκτηθούν. 

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση στο Πεκίνο καθώς προσπαθεί να βρει ισορροπία ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας στην Κίνα και στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Σολτς εξετάζει την επιβολή τέτοιου είδους περιορισμών, επιδιώκει και να διατηρήσει ζωντανές τις σχέσεις με το Πεκίνο. Ο καγκελάριος έχει προσκαλέσει τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κιανγκ για συνομιλίες στο Βερολίνο στις 20 Ιουνίου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT