Ευρώπη – Αυστραλία σε λιγότερο από 5 ώρες με υπερηχητικό αεροπλάνο

Ευρώπη – Αυστραλία σε λιγότερο από 5 ώρες με υπερηχητικό αεροπλάνο

Η Destinus, με έδρα την Ελβετία, ιδρύθηκε το 2021 και στοχεύει να μειώσει τη διάρκεια πτήσης σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των σημερινών αεροπορικών ταξιδιών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ευρωπαϊκή startup υπόσχεται ότι το αεροσκάφος που κατασκευάζει θα πετά από την Φρανκφούρτη στο Σιδνεϊ σε 4 ώρες και 15 λεπτά.

Η Destinus, με έδρα την Ελβετία, ιδρύθηκε το 2021 και στοχεύει να μειώσει τη διάρκεια πτήσης σε λιγότερο από το ένα τέταρτο των σημερινών αεροπορικών ταξιδιών. Ως καύσιμο έχει επιλέξει το υδρογόνο, επειδή είναι μια καθαρή, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Προς το παρόν, οι αερομεταφορές με βάση το υδρογόνο είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η Airbus για παράδειγμα κατασκευάζει έναν κινητήρα υδρογόνου που θα δοκιμαστεί το 2026.

«Προσπαθούμε να διανύσουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις και να πετάξουμε από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία με ταχύτητα 5 Mach (σ.σ πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου). Η χρήση κηροζίνης θα βάραινε αρκετά το σκάφος, ενώ το υδρογόνο είναι πολύ ελαφρύ συγκριτικά. Το υδρογόνο έχει επίσης υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων» λέει η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας.

Το προσδοκώμενο χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα αεροσκάφος για εμπορική χρήση μέχρι το 2030, χωρητικότητας περίπου 25 επιβατών, το οποίο θα αφορά πελάτες business class.

Η εταιρεία έχει στις βλέψεις της και την παροχή υπηρεσιών «oικονομικής θέσης», με χρονικό ορίζοντα το 2040. Οι ιθύνοντες της Destinus ευελπιστούν ότι μέχρι τότε «οι τιμές του υδρογόνου θα μειωθούν σημαντικά, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να μειώσουμε σημαντικά τις τιμές αυτών των πτήσεων εξαιρετικά μεγάλης εμβέλειας».

Η Destinus έχει ήδη συγκεντρώσει ιδιωτικές επενδύσεις και δημόσια χρηματοδότηση – τον Απρίλιο του 2023 εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 26,7 εκατομμυρίων ευρώ από την ισπανική κυβέρνηση για την επέκταση των δυνατοτήτων πρόωσης υδρογόνου.

Με πληροφορίες από CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT