Πέθανε ο διάσημος οικονομολόγος Κεμάλ Ντερβίς που έσωσε την Τουρκία από την χρεωκοπία το 2001

Πέθανε ο διάσημος οικονομολόγος Κεμάλ Ντερβίς που έσωσε την Τουρκία από την χρεωκοπία το 2001

Σταθεροποίησε το τραπεζικό σύστημα, μείωσε τον πληθωρισμό, απελευθέρωσε την αγορά. Εγινε ο αρχιτέκτονας της διάσωσης της Τουρκίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης επί σειρά ετών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οικονομολόγος που έσωσε την Toυρκία από το οικονομικό κραχ το 2001, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών από επιπλοκές του Πάρκινσον. 

Οταν τον Μάρτιο του 2001, η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο τότε πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ του ζήτησε να αφήσει την αντιπροεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας και να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Ο Ντερβίς παραιτήθηκε και άμεσως έπιασε δουλειά. Αξιοποίησε τις γνώσεις και τις επαφές του στο εξωτερικό, αλλά και την ανεξαρτησία του από επιχειρηματικά συμφέροντα και συντεχνίες στο εσωτερικό, για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει με επιτυχία βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Σταθεροποίησε το τραπεζικό σύστημα, μείωσε τον πληθωρισμό, απελευθέρωσε την αγορά. Εγινε ο αρχιτέκτονας της διάσωσης της Τουρκίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης επί σειρά ετών. Όπως σχολιάζουν οι FT: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής με στόχο την ένταξη στην ΕΕ, συνέχισε αρχικά να εφαρμόζει το πρόγραμμα που κληρονόμησε από τον Ντερβίς μετά την εκλογή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με σαρωτική πλειοψηφία το 2002». 

«Τα συμφέροντα που έθιξε ήταν τόσο ισχυρά, ώστε συνήθιζε να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο», θυμάται ο Ατζάι Τσιμπέρ εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Άγκυρα που συνεργάστηκε στενά μαζί του κατά τη διάρκεια των 17 μηνών της θητείας του.

Ο Ντερβίς κατα τη διάρκεια της θητείας του ιδιωτικοποιιήσε τις τηλεπικοικωνίες, τις υπηρεσίες ηλεκτρισμού και έκανε ανεξάρτητη αρχή την Κεντρική Τράπεζα της γειτονικής χώρας. Επίσης μείωσε ή εξαφάνισε τελείως τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά πάγωσε και τους μισθούς στο δημόσιο, μέτρα που προκάλεσαν αντιδράσεις και κοινωνικές αναταραχές. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν οτι αυτά τα μέτρα έβαλαν τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνταν μόνο μαζί του: απο το πρωινό του «τζόκιγκ» μέχρι και ένα δείπνο με την σύζυγο του ηταν πρωτο θέμα στις ειδήσεις.

Ο Ντερβίς είχε σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics και είχε διδακτορικό απο το πανεπιστήμιο του Princeton. Το 2003 προσπάθησε να ιδρύσει ένα πολιτικό κίνημα μαζί με τον πρωην υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τη στήριξη που περίμεναν. Ο Ντερβίς επέστρεψε στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου υπηρέτησεστο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών από το 2005 ως το 9. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Ινστιτούτο Brookings με έδρα την Ουάσιγκτον για να ηγηθεί του προγράμματος για την παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη μέχρι το 2017.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT