Τουρκία: Αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα για πρώτη φορά από το 2002

Τουρκία: Αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα για πρώτη φορά από το 2002

«Αν θέλει ο Θεός θα αυξήσουμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα, όπως στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002, φτάνοντας στα -151,3 εκατ. δολάρια στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Η ζήτηση συναλλάγματος στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ πριν από τις 14 Μαΐου λόγω των εκτιμήσεων εταιρειών και ιδιωτών ότι η τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε 44% το 2021 και 30% το 2022, θα βουτήξει μετά τις κάλπες της 28ης Μαΐου.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά και άλλων ενεργειών που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης συναλλάγματος.

Εχουν καταγράψει βουτιά 27,7 δισ. δολάρια από το τέλος του 2022. Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2023 τα καθαρά αποθεματικά ήταν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αρχές του ίδιου έτους. Η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποίησε το Reuters την Πέμπτη ήταν 19,5389. Η λίρα έχασε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021.

Mε φόντο τα παραπάνω και λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει νέα επίκληση στις ανώτερες δυνάμεις και ισχυρίζεται ότι παίρνει οδηγίες από τον θεό, αυτή τη φορά για την τουρκική οικονομία.

«Αν θέλει ο θεός θα αυξήσουμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα, όπως στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Και συμπλήρωσε: «Οταν ήμουν πρωθυπουργός, κάποια στιγμή τα συναλλαγματικά μας αποθέματα τα είχαμε φτάσει μέχρι και τα 135 δισ. δολάρια. Αν θέλει ο θεός, θα φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα διότι είμαστε αποφασισμένοι».

Με πληροφορίες από Reuters 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT