Διάταγμα Πούτιν για εκχώρηση δυτικών επιχειρήσεων στην Ρωσία

Διάταγμα Πούτιν για εκχώρηση δυτικών επιχειρήσεων στην Ρωσία

Το διάταγμα δίνει στο ρωσικό κράτος δικαιώματα προτεραιότητας για την αγορά οποιουδήποτε δυτικού περιουσιακού στοιχείου προς πώληση με «σημαντική έκπτωση»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Κρεμλίνο πέρασε νομοθεσία που επιτρέπει την πώληση ξένων περιουσιακών στοιχείων, εξετάζοντας παράλληλα και την πλήρη εθνικοποίηση δυτικών ομίλων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το οικονομικό επιτελείο του Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει μια προσέγγιση «καρότου και μαστιγίου» που θα έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις δυτικές χώρες που κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα ανταμείβει εκείνες που «παίζουν» με τους κανόνες του Κρεμλίνου.

Το διάταγμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, δίνει στο ρωσικό κράτος δικαιώματα προτεραιότητας για την αγορά οποιουδήποτε δυτικού περιουσιακού στοιχείου προς πώληση με «σημαντική έκπτωση». Μάλιστα, οι εταιρείες στις οποίες περνούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι 100% ρωσικής ιδιοκτησίας, με αποκλεισμό όλων των ξένων μετόχων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους FT ότι οι δυτικοί επενδυτές και εταιρείες είναι «ευπρόσδεκτοι» στη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι είτε έχουν σταματήσει να πληρώνουν μισθούς ή απλώς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα με μεγάλες απώλειες.

«Λέμε αντίο στις εταιρείες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Και το τι θα κάνουμε με τα περιουσιακά τους στοιχεία μετά από αυτό είναι δική μας δουλειά», πρόσθεσε. 

Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία το Κρεμλίνο «ζύγιζε» το ενδεχόμενο πλήρους εθνικοποίησης δυτικών εταιρείων. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτό έχει συμβεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Τον Απρίλιο η Ρωσία κατάσχεσε τις τοπικές θυγατρικές της φινλανδικής Fortum και της γερμανικής Uniper ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «παράνομη απαλλοτρίωση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό». Το διάταγμα του Κρεμλίνου αφορούσε συγκεκριμένα αυτές τις δύο εταιρείες.

Αποφασίζοντας αν θα επεκτείνει τέτοιες εξουσίες σε χιλιάδες δυτικούς ομίλους, το Κρεμλίνο θα παρακολουθεί τι θα συμβεί με τα περίπου 300 δισ. ευρώ (324 δισ. δολάρια) περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στη Δύση.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT