FT: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

FT: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο αντικαταστάτης του Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος προεδρεύει της ΕΤΕπ από το 2012 για δύο συνεχόμενες θητείες, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπο της Kομισιόν για τον ανταγωνισμό, ως υποψήφια για τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Βεστάγκερ, ένα από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φημολογούνταν εδώ και καιρό ότι θα ήταν υποψήφια στην κούρσα για την αντικατάσταση του Βέρνερ Χόγιερ, η θητεία του οποίου λήγει τον Δεκέμβριο.

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση με πρότεινε για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», δήλωσε η Βεστάγκερ».

Πρώην υπουργός Οικονομίας και Εσωτερικών της Δανίας, η Βεστάγκερ βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, έχοντας επιβάλλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά ομίλων όπως η Apple και η Amazon.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Βέσταγκερ κατηγόρησε την Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στη δική της αγορά διαφημίσεων.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφίων από τα κράτη μέλη λήγει αυτήν την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, ακολούθως θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής. Προς το παρόν, η Ιταλία έχει ανακοινώσει ως υποψήφιο τον πρώην υπουργό Οικονομίας Ντανιέλε Φράνκο, ενώ άλλοι υποψήφιοι είναι η Πολωνή αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τερέζα Ζερβίνσκα και ο συνάδελφός της αντιπρόεδρος Τόμας Έστρομ, ο οποίος έχει προταθεί από τη Στοκχόλμη.

Ο αντικαταστάτης του Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος προεδρεύει της ΕΤΕπ από το 2012 για δύο συνεχόμενες θητείες, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Η ΕΤΕπ είναι ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειολήπτης και δανειστής στον κόσμο. Παρέχει χρηματοδότηση και εμπειρογνωσία για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Πάνω από το 90% των δραστηριοτήτων της τράπεζας βρίσκεται στην Ευρώπη. Είναι όμως και σημαντικός επενδυτής σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT