H Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ

H Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ

Το Bloomberg εντόπισε σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που διερευνά το μπλοκ: την προσωρινή χρήση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κατασχέσει οριστικά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφο από την Ε.Ε. που επικαλείται το Bloomberg. 

Κατά το Bloomberg, οι Βρυξέλλες θα εστιάσουν προς το παρόν σε έναν διαφορετικό τρόπο χρήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα συνεχίσουν να διερευνούν νομικούς τρόπους για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από τους ηγέτες της Ε.Ε. να τους δώσουν το «πράσινο φως».

Το Bloomberg εντόπισε σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που διερευνά το μπλοκ: την προσωρινή χρήση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας – με άλλα λόγια, την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων και τη διοχέτευση των εσόδων στην Ουκρανία.

Οι εταιρείες με ρωσικές συμμετοχές που αποφέρουν μεγάλα κέρδη επενδύοντάς τα θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον νομικό κίνδυνο για το μπλοκ, επειδή η Ε.Ε. δεν θα διαχειριζόταν άμεσα τους συγκεκριμένους πόρους.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. σημείωσαν ότι αυτό το μοντέλο δεν θα επηρέαζε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρούσε τα επιχειρηματικά μοντέλα των εμπλεκόμενων εταιρειών και θα ήταν δίκαιο όσον αφορά τη φορολογία. «Δεν θα επηρεάσει τη νομική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσαν.

Προειδοποίηση ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι τα σχέδια εκτροπής των πληρωμών ρωσικών ομολόγων, ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία, θα αποτελέσουν κακό μήνυμα για τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση εσόδων από τόκους των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κεντρικές τράπεζες, που διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρήματος, να «γυρίσουν την πλάτη τους» στο ευρώ, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές: μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των αποθεματικών μακριά από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά κράτη και να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του εμπορίου», προστίθεται στο σημείωμα, περιγράφοντας τη θέση της ΕΚΤ.

Με πληροφορίες από Bloomberg, FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT