ΟΟΣΑ: Γερμανία, η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη

ΟΟΣΑ: Γερμανία, η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και η ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού απογοητεύει. 

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα πέσει το 2024 στο 2,7%, έπειτα από το ήδη χαμηλό 3% που αναμένεται για φέτος. Θα είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, εάν εξαιρεθεί το 2020, η χρονιά της πανδημίας. 

«Επειτα από μια ισχυρότερη των προβλέψεων έναρξη του 2023, με τη βοήθεια των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και του ανοίγματος της Κίνας, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί», αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Οι επιπτώσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής γίνονται όλο και πιο ορατές, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει μειωθεί και η ανάκαμψη της Κίνας έχει υποχωρήσει». 

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους οικονομίες, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και πλέον προβλέπει συρρίκνωση 0,2% για την οικονομία της Γερμανίας το 2023 (θα είναι η μοναδική οικονομία του G20, πέραν της Αργεντινής, που θα εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη). Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται ισχυρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023. 

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θα καταγράψει ανάπτυξη 1%, η Ιταλία 0,8% και η Ισπανία 2,3% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ για το 2024 ο ΟΟΣΑ περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, κατά 0,8% και κατά 1,9%, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από Moneyreview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT