Κυβέρνηση και 17 πολιτείες κάνουν αγωγή στην Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές

Κυβέρνηση και 17 πολιτείες κάνουν αγωγή στην Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Oμοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου υποστηρίζει ότι η Amazon «τιμωρεί» τους πωλητές που προσπαθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HΟμοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) κατέθεσε την Τρίτη αγωγή κατά της Amazon ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκποίησης περιουσιακών στοιχείων λόγω των μονοπωλιακών πρακτικών που ακολουθεί. 

Η FTC ανέφερε ότι η Amazon περιορίζει τους λιανοπωλητές από το να κάνουν εκπτώσεις, γεγονός που καταπνίγει τον ανταγωνισμό, και αναγκάζει τους πωλητές να χρησιμοποιούν το δικό της δίκτυο φορτηγών διανομής και αποθηκών. Ορισμένοι επικριτές της πρακτικής αυτής λένε ότι θα πρέπει να αποσπαστεί από τη διαδικτυακή επιχείρηση.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η Amazon θα συνεχίσει την πρακτική της για να διατηρήσει τη μονοπωλιακή της δύναμη», ανέφερε η FTC.

Η oμοσπονδιακή υπηρεσία υποστηρίζει ότι η Amazon, η οποία ιδρύθηκε το 1994 και η αξία της ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, «τιμωρεί» τους πωλητές που προσπαθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, καθιστώντας αδύνατο να βρεθούν στην αναζήτηση της πλατφόρμας.

Η αγωγή συνέβη έπειτα από χρόνια καταγγελιών ότι η Amazon και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες καταχράστηκαν την κυριαρχία τους στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο. Η αγωγή, στην οποία μετέχουν και 17 γενικοί εισαγγελείς πολιτειών, ακολουθεί μια τετραετή έρευνα και ομοσπονδιακές αγωγές που κατατέθηκαν κατά της Google της Alphabet και του Facebook της Meta Platforms.

Προ μηνός η FTC μήνυσε την Amazon, ισχυριζόμενη ότι ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου εξαπάτησε σκόπιμα εκατομμύρια καταναλωτές για να εγγραφούν στο βασικό πρόγραμμα Amazon Prime, ενώ «σαμποτάρισε» τις προσπάθειές τους να ακυρώσουν την εγγραφή τους.

Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι η Amazon παραβίασε τη νομοθεσία χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα σκοτεινά μοτίβα, ή παραπλανητικές τακτικές σχεδιασμού που προορίζονται να κατευθύνουν τους χρήστες προς μια συγκεκριμένη επιλογή, για να ωθήσουν τους καταναλωτές να εγγραφούν στο Prime χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT