Οι θέσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων για πιθανή έκδοση νέου κοινού χρέους

Οι θέσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων για πιθανή έκδοση νέου κοινού χρέους

Τι ειπώθηκε κατά τη χθεσινή τηλεμαχία των υποψήφιων προέδρων για την Κομισιόν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κάτι ξεχώρισε από τη χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ των υποψήφιων προέδρων για την Κομισιόν, που διοργάνωσε χθες η δεξαμενή σκέψης Bruegel σε συνεργασία με τους Financial Times με θέμα την οικονομική πολιτική, ήταν η θέση τους σε σχέση με την πιθανότητα έκδοσης νέου, κοινού ευρωπαϊκού χρέους για την οποία ρωτήθηκαν προς το τέλος της συζήτησης.

«Για να κάνουμε τι; ποια είναι τα πρότζεκτ; ποιες οι προτεραιότητες; πώς θα χρηματοδοτηθεί; με εθνικές συνεισφορές ή με την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων;» αναρωτήθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν. «Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ανταπαντώντας ο Νικολά Σμιτ, επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών (PES) σημείωσε πως «εάν θέλουμε κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς ενός είδους ευρωπαϊκού κοινού χρέους» και τόνισε ότι «η Κομισιόν δεν μπορεί απλώς να ακούει τα κράτη-μέλη. Κάποιες φορές χρειάζεται και να τα καθοδηγεί».

Υπέρ της έκδοσης «αμυντικών ευρωομολόγων» τάχθηκε ο Σάντρο Γκότζι, τα οποία έχουν προτείνει διάφορες χώρες, όπως Γαλλία, Εσθονία, αλλά και η Ελλάδα. «Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, θα πρέπει να ξεχάσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα» προσέθεσε ο Γκότζι.

Ο Ιταλός πολιτικός, που κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, νωρίτερα είχε επιτεθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η ένωση των κεφαλαιαγορών και πως αποτελεί την «μεγαλύτερη αποτυχία του ΕΛΚ, αφού η ίδια είναι υπεύθυνη εδώ και πέντε χρόνια».

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε άλλωστε στην αρχή της συζήτησης ότι «η μεγαλύτερη μηχανή παραγωγικότητας που έχουμε είναι η ενιαία αγορά, αλλά πρέπει να την εμβαθύνουμε και να τη διευρύνουμε, όχι μόνο με νέους κανόνες αλλά και επιβολή και εφαρμογή των υφιστάμενων». Ανταπαντώντας στον Σάντρο Γκότζι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ισχυρίστηκε ότι «κάναμε τη δουλειά μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ακροδεξιών (ID) Αντερς Βίστινσεν τάχθηκε εναντίον της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., των κανονισμών, της γραφειοκρατίας και ζήτησε το τέλος των «μαζικών κανονισμών». Δεν είχε ωστόσο καμία απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλοι «ανταγωνιστές» της Ε.Ε., ΗΠΑ και Κίνα, χωρίς ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Επόμενη και τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή των Βάλτερ Μπάγερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Τέρι Ρέιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT