ΟΗΕ: Ανοδος στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο για τρίτο σερί μήνα

ΟΗΕ: Ανοδος στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων τον Μάιο για τρίτο σερί μήνα

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών των τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα Παρασκευή.

Η νέα άνοδος καταγράφεται καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως, ανήλθε στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ανέφερε ο οργανισμός.

Οι διάφορες περιφερειακές εστίες ανάφλεξης και η κλιματική κρίση έχουν συμβάλει στη σταθερή άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, σε ρυθμό πολύ ανώτερο του πληθωρισμού στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πάντως, ο δείκτης παρέμεινε 3,4% κάτω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και 24,9% κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022.

Πρόβλεψη για την παραγωγή δημητριακών

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του εκτίμηση για την περίοδο Ιούλιος 2024 – Ιούνιος 2025, προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2,846 δισ. τόνους, σχεδόν ισοδύναμη με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ η παραγωγή του κριθαριού και του ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τη νέα Εκθεση Προμήθειας και Ζήτησης Δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης σήμερα Παρασκευή.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις παραπάνω προβλέψεις.

Η παγκόσμια συνολική χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2024/2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο νέο υψηλό των 2,851 δισ. τόνων λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ιδίως ρυζιού, εκτιμά ο FAO.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT