«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την τεχνητή νοημοσύνη

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την τεχνητή νοημοσύνη

Η ΑΙ θα μπορούσε να «εξαφανίσει» θέσεις εργασίας παντού, επηρεάζοντας πρωτίστως επαγγέλματα όπως τα νομικά, τα οικονομικά και τα ιατρικά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν σαρωτικές αλλαγές λόγω τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να εξετάσουν νέα δημοσιονομικά εργαλεία, όπως φόρους στα υπερκέρδη και πράσινες πολιτικές για να… εξιλεωθούν για τις εκπομπές άνθρακα και τις καταιγιστικές αλλαγές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζει νέα έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις, όπως η ατμομηχανή, η Γενετική ΑΙ –όπως το ChatGPT που παράγει πειστικό κείμενο, φωνές και εικόνες που μοιάζουν ανθρώπινα– μπορεί να εξαπλωθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν νέες πολιτικές για να μετριαστούν οι επιπτώσεις, λόγου χάρη στις θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων έναν φόρο άνθρακα ως «ανάχωμα» στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας των διακομιστών ΑΙ.

Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει επί του παρόντος λιγότερο από το ήμισυ της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων, αλλά θα μπορούσε να γίνει η κύρια πηγή κατανάλωσής τους. Τα κέντρα δεδομένων, οι διακομιστές και τα δίκτυα μετάδοσης δεδομένων αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 1,5% των παγκόσμιων εκπομπών.

Η έκθεση προειδοποίησε επίσης ότι το μερίδιο των μισθών ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, ως αποτέλεσμα της ΑΙ, προκαλώντας διεύρυνση της ανισότητας, ενώ οι κυρίαρχες εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να αποκομίσουν υπερβολικά οικονομικά οφέλη. Προτείνει λοιπόν την αύξηση των φόρων εισοδήματος κεφαλαίου, όπως ο εταιρικός φόρος και οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων επί τόκων, μερισμάτων και υπεραξιών. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπλέον φόρο επί των κερδών.

Το ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, προειδοποίησε ωστόσο ότι η ΑΙ θα μπορούσε να «εξαφανίσει» θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων, επηρεάζοντας πρωτίστως επαγγέλματα όπως τα νομικά, τα οικονομικά και τα ιατρικά, αλλά και το εμπόριο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου 60% των θέσεων εργασίας σε προηγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζονται από την ΑΙ και οι μισές από αυτές τις θέσεις εργασίας ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά.

Κοινωνικές παροχές

Η έκθεση με τίτλο «Διεύρυνση των κερδών από τη Γενετική AI» έκανε μια σειρά από άλλες συστάσεις, όπως: επέκταση της ασφάλισης ανεργίας στους αυτοαπασχολουμένους, κοινωνικές παροχές σε άτομα «μόνιμα εκτοπισμένα» λόγω διακοπής της εργασίας που σχετίζεται με την ΑΙ και προσανατολισμό της εκπαίδευσης για την παροχή νέων δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT