Wall Street: Οι ελπίδες «ομαλής προσγείωσης» επιστρέφουν για να ενισχύσουν την αγορά μετά τον φόβο της ύφεσης

Wall Street: Οι ελπίδες «ομαλής προσγείωσης» επιστρέφουν για να ενισχύσουν την αγορά μετά τον φόβο της ύφεσης

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, αν και καθησυχαστικά, απέχουν πολύ από το να δώσουν το σύνθημα «όλα εντάξει» για τις αγορές ενόψει του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ιστορικά είναι μία από τις πιο ευμετάβλητες περιόδους του έτους.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες για μια οικονομική ήπια προσγείωση ωθούν και πάλι τις αμερικανικές μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανακουφίζουν τις ανησυχίες για ύφεση μετά από ένα βίαιο sell-off νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο S&P 500 έχει ανακάμψει περισσότερο από 6% από τις 5 Αυγούστου, όταν μια απότομη βουτιά ώθησε τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς στη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του εδώ και δύο χρόνια. Η ταχεία επιστροφή στην ηρεμία ήταν επίσης εμφανής στον δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή αλλιώς τον «δείκτη φόβου» της Wall Street, ο οποίος υποχώρησε από τα υψηλά τεσσάρων ετών της περασμένης εβδομάδας με ρυθμό ρεκόρ.

Οδηγός της ανάκαμψης είναι οι εκθέσεις αυτής της εβδομάδας για τις λιανικές πωλήσεις, τον πληθωρισμό και τις τιμές παραγωγού, οι οποίες βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις αρχές του μήνα. Τα ευνοϊκά στοιχεία έχουν ενισχύσει την υπόθεση για τους επενδυτές που επιθυμούν να επιστρέψουν σε πολλές από τις συναλλαγές που λειτούργησαν φέτος, από την αγορά μετοχών Big Tech μέχρι ένα πιο πρόσφατο στοίχημα σε ονόματα μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που επιταχύνθηκαν τον Ιούλιο.

«Είχε εμφανιστεί ένας πραγματικός φόβος για την ανάπτυξη», δήλωσε η Mona Mahajan, ανώτερη στρατηγική επενδύσεων στην Edward Jones. «Έκτοτε, αυτό που έχουμε δει είναι ότι τα οικονομικά δεδομένα έχουν ουσιαστικά εξελιχθεί πολύ πιο θετικά».

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους νικητές του 2024 έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από τις 5 Αυγούστου. Η Nvidia έχει ενισχυθεί περισσότερο από 20%, ενώ ο δείκτης Philadelphia SE Semiconductor έχει κερδίσει περισσότερο από 14%. Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είχαν σημειώσει ισχυρές επιδόσεις τον Ιούλιο, έχουν επίσης ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, με τον Russell 2000 να έχει αυξηθεί σχεδόν 5%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές χαλαρώνουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να προβεί σε μειώσεις επιτοκίων τεράστιας κλίμακας τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει την ύφεση.

Στα τέλη της Πέμπτης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed έδειχναν ότι οι συναλλασσόμενοι τιμολογούσαν μια πιθανότητα 25% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, από περίπου 85% στις 5 Αυγούστου, όπως έδειξαν τα στοιχεία του CME FedWatch. Η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης βρισκόταν στο 75%, σύμφωνα με τις προσδοκίες ότι η Fed θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο.

«Δεν μπορείτε απαραίτητα να αποκλείσετε εντελώς το σενάριο μιας βίαιης προσγείωσης, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι σε αυτό το σημείο η οικονομική δυναμική διατηρείται επαρκώς», δήλωσε ο Jim Baird, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Plante Moran Financial Advisors.

Τα σχέδια της Fed θα μπορούσαν να γίνουν σαφέστερα την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Jerome Powell μιλήσει στο ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming.

«Πιστεύουμε ότι ένα βασικό σημείο της ομιλίας του Powell θα είναι η αναγνώριση ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό ήταν επαρκής για να επιτρέψει την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων», ανέφεραν οικονομολόγοι της BNP Paribas σε σχετικό δελτίο την Πέμπτη.

Για το έτος, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του 16% και απέχει περίπου 2% από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος του Ιουλίου.

Η Mahajan, της Edward Jones, αναμένει ότι το σενάριο της ήπιας προσγείωσης, σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια, θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες μετοχές να συμμετάσχουν στο ράλι της αγοράς, αντί του μικρού αριθμού των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που οδήγησαν τους δείκτες υψηλότερα για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.

Οι αναλυτές της Capital Economics πιστεύουν ότι μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας θα στηρίξει το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε στην άνοδο των αγορών.

«Η πρόβλεψή μας για το τέλος του 2024 για τον S&P 500 παραμένει στις 6.000 μονάδες, οδηγούμενη από την άποψη ότι το αφήγημα για την τεχνητή νοημοσύνη που κυριάρχησε το πρώτο εξάμηνο του έτους θα επιβεβαιωθεί εκ νέου», έγραψαν. Αυτός ο στόχος θα ήταν περίπου 8% από το επίπεδο κλεισίματος του S&P 500 την Πέμπτη.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, αν και καθησυχαστικά, απέχουν πολύ από το να δώσουν το σύνθημα «όλα εντάξει» για τις αγορές ενόψει του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ιστορικά είναι μία από τις πιο ευμετάβλητες περιόδους του έτους. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα κέρδη της Nvidia στο τέλος του μήνα και μια άλλη σημαντική έκθεση για την απασχόληση στις 6 Σεπτεμβρίου.

«Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης στην αγορά, σαφώς», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Το ερώτημα τώρα είναι, θα στηρίξει η επόμενη έκθεση μισθοδοσίας αυτό που περιμένει η αγορά σε αυτό το σημείο όσον αφορά την ήπια προσγείωση».

Πηγή: MonewReview

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT