Ε.Ε.: Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει κατά 90% τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο

Ε.Ε.: Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει κατά 90% τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι «έτοιμη για τον χειμώνα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, καθώς η πληρότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στο 90%, πολύ νωρίτερα από τον ημερολογιακό στόχο της 1ης Νοεμβρίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη έχει πληρώσει κατά 90% τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο, δύο μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου, και ενώ καταγράφεται άνοδος των τιμών ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη για τον επόμενο χειμώνα». Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe (GIE), που περιλαμβάνει τους Eυρωπαίους διαχειριστές των ευρωπαϊκών υποδομών φυσικού αερίου, η πληρότητα των αποθεμάτων βρίσκεται κοντά στα 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (90,29% κατά μέσο όρο).

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης επιτρέποντας την κάλυψη μέχρι και του ενός τρίτου της ζήτησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα», υπενθυμίζει η Κομισιόν, ενώ η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση ώστε τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να παραμείνουν επαρκώς υψηλά τους προσεχείς μήνες».

Ετσι η Ευρώπη θα μπορέσει «να συνεχίσει να εστιάζει στη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση είναι «πολύ πιο δύσκολη στην Ουκρανία, όπου ο ενεργειακός τομέας δέχεται τις βαριές και συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας».

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να χορηγεί την αναγκαία βοήθεια για το ενεργειακό της σύστημα, ώστε ο ουκρανικός πληθυσμός να μπορέσει επίσης να περάσει με ασφάλεια τον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, και τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. υιοθέτησαν τον Ιούνιο του 2022 νομοθετικό πλαίσιο που τους επιβάλλει να φθάνουν σε συλλογικό επίπεδο στο 90% της πλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου. Στόχος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ο περιορισμός της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εκτοτε, η εξάρτηση αυτή έχει σημαντικά περιοριστεί, λόγω της στροφής προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και της ενίσχυσης της Νορβηγίας στην τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω αγωγών, ακόμη και αν η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT