Χαμηλές πτήσεις για το πετρέλαιο βλέπουν επενδυτικές τράπεζες

Χαμηλές πτήσεις για το πετρέλαιο βλέπουν επενδυτικές τράπεζες

Εκτιμούν ότι η τιμή του θα υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι το 2025

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Wall Street αρχίζει να εκφράζει δυσπιστία για τις προοπτικές του αργού πετρελαίου το επόμενο έτος, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να διαμορφώνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του εμπορεύματος, καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά και αυτών από τον OPEC+. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν τώρα ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent θα κινηθούν κατά μέσον όρο χαμηλότερα από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την εκτίμηση της Goldman Sachs να υποβαθμίζεται στα 77 δολάρια και της Morgan Stanley στα 75 με 78 δολάρια. Και οι δύο εκτιμούν ότι η αγορά του πετρελαίου θα είναι πλεονασματική, με τις τιμές να κινούνται χαμηλότερα τους επόμενους 12 μήνες.

Η απόφαση του OPEC+ να αντιστρέψει τις εθελοντικές μειώσεις στην παραγωγή ενδέχεται να σημαίνει ότι το καρτέλ στοχεύει στη «στρατηγική πειθαρχία των προμηθειών εκτός του OPEC», αναφέρει η Goldman, προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και χαμηλότερα από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου, σε διάφορα σενάρια.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, χάνοντας πρόσκαιρα όλα τα κέρδη του για τη χρονιά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, την αύξηση των προμηθειών εκτός του OPEC+, καθώς και τα σχέδια του καρτέλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή. Ενώ το καρτέλ ήταν διατεθειμένο να θυσιάσει μερίδια αγοράς, μέσω της διακράτησης βαρελιών για να στηρίξει τις τιμές, το σχέδιο για την αποκατάσταση της παραγωγής του ίσως να αλλάζει αυτή τη στάση.

Η Goldman εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια εάν η κινεζική ζήτηση παραμείνει στάσιμη.

«Η αγορά αργού πετρελαίου παραμένει ελλειμματική, αλλά είναι πιθανότατα όσο πιο “σφιχτή” θα μπορούσε να είναι για καιρό», εκτιμά η Morgan Stanley. Εως το τέταρτο τρίμηνο του 2024 «θα επιστρέψει πιθανότατα σε μια ισορροπία, ενώ αναμένουμε πλεόνασμα το 2025».

Το brent φθάνει τα 81 δολάρια και καταγράφει μέσον όρο 83 δολαρίων από τις αρχές του έτους. Η Goldman εκτιμά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα 60 δολάρια εάν η κινεζική ζήτηση παραμείνει στάσιμη, στα 63 δολάρια εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές και στα 61 δολάρια εάν ο OPEC αντιστρέψει πλήρως τις επιπλέον περικοπές παραγωγής των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η ανάλυση της Goldman εξέτασε επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στους παραγωγούς αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εάν το καρτέλ αυξήσει την προσφορά ή εάν συρρικνωθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. «Οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα, ειδικά εάν ο OPEC αποθαρρύνει στρατηγικά την ανάπτυξη του σχιστόλιθου των ΗΠΑ ή εάν μια ύφεση μείωνε τη ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε.

Οι αγορές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά την απειλή του Ιράν για στρατιωτικά αντίποινα στον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Τον Ιούνιο ο OPEC και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του 2025, με πρόσθετες εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Ο οργανισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 37% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, μειώνει την παραγωγή από το 2022, με αποτέλεσμα συνολική μείωση κατά 5,86 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT