Oι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισ. δολάρια σε απάτες με κρυπτονομίσματα το 2023

Oι Αμερικανοί έχασαν 5,6 δισ. δολάρια σε απάτες με κρυπτονομίσματα το 2023

To 2023 οι απώλειες επενδυτών που εξαπατήθηκαν ήταν 45% μεγαλύτερες από το 2022

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί έχουν χάσει περισσότερα από 5,6 δισ. δολάρια το 2023 σε απάτες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με έρευνα του FBI. To 2023 οι απώλειες επενδυτών σε κρυπτονομίσματα που εξαπατήθηκαν ήταν 45% περισσότερες από το 2022.

Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 70.000 καταγγελίες του 2023 από θύματα χρηματοοικονομικής απάτης που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα όπως τα bitcoin, ether και άλλα. Η χειρότερη περίπτωση ήταν μία που αφορούσε επενδυτική απάτη που προκάλεσε απώλειες συνολικού ύψους 3,96 δισ.

«Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των κρυπτονομισμάτων, η ταχύτητα των μη αναστρέψιμων συναλλαγών και η δυνατότητα να μεταφερθούν αξίες σε όλο τον κόσμο καθιστούν τα κρυπτονομίσματα ελκυστικό πεδίο δράσης των εγκληματιών», σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών του FBI, Μάικλ Νορντγουόλ.

Οι δράστες πολύ συχνά προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων γνωριμιών ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να χτίσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των στόχων τους και να τους προτείνουν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Μόλις χτιστεί η σχέση εμπιστοσύνης, πείθουν τα θύματά τους να επενδύσουν μέσω ψευδών ιστοσελίδων, που πολλές φορές αρχικά επιτρέπουν στον επενδυτή να αποσύρει κάποια λίγα χρήματα, ώστε η ιστοσελίδα να φανεί ότι είναι νομότυπη.

Σύμφωνα με το FBI, σε κάποιες περιπτώσεις, στη συνέχεια τα θύματα γίνονται στόχος από άλλες ψεύτικες επιχειρήσεις, οι οποίες τους πείθουν ότι θα τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τα χαμένα κρυπτονομίσματα.

Το FBI επισημαίνει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να πέσουν θύματα και να στοχοποιηθούν από απατεώνες και συμβουλεύει όσους επιθυμούν να επενδύσουν, να μην το κάνουν με ανθρώπους που δεν έχουν συναντήσει ποτέ στη ζωή τους.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT