Brexit: Χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας στο Σίτι – Νέο άνοιγμα προς την Ευρώπη

Brexit: Χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας στο Σίτι – Νέο άνοιγμα προς την Ευρώπη

«Καταστροφή» ήταν το Brexit, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Σίτι, του χρηματοοικονομικού κέντρου του Λονδίνου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κόστισε περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Θέσεις που κέρδισαν Δουβλίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Μιλάνο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλο ήταν το κόστος του Brexit για το Σίτι, το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, σύμφωνα με τον Μάικλ Μεϊνέλι, τον λόρδο δήμαρχο του Λονδίνου. Ο Μεϊνέλι υποστηρίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. κόστισε στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου περίπου 40.000 θέσεις εργασίας, επίπτωση πολύ σοβαρότερη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο λόρδος δήμαρχος του Σίτι (εθιμοτυπικός ρόλος του επικεφαλής του οικονομικού κέντρου της βρετανικής πρωτεύουσας), μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε το Brexit καταστροφή, εξηγώντας ότι από το 2016, όταν η Βρετανία αποφάσισε την έξοδό της από την Ε.Ε. άλλες πόλεις ωφελήθηκαν καθώς μετακινήθηκαν εκεί οι θέσεις εργασίας. Το μεγαλύτερο όφελος είχε η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, Δουβλίνο, με 10.000 θέσεις εργασίας, αλλά και το Μιλάνο, το Αμστερνταμ και το Παρίσι.

Το Σίτι του Λονδίνου εκτείνεται σε ένα τετραγωνικό μίλι και περιλαμβάνει την Τράπεζα της Αγγλίας, διεθνή τραπεζικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Το 2016 «είχαμε 525.000 εργαζομένους. Εκτίμησή μου είναι ότι χάσαμε κάτι λιγότερο από 40.000», είπε ο Μάικλ Μεϊνέλι, ο οποίος πριν αναλάβει τη θέση του λόρδου δημάρχου ασχολούνταν με τον υπολογισμό της περιουσίας του Σίτι. Εχοντας επαφές με εκατοντάδες εταιρείες που στεγάζονται εκεί, εκτιμά ότι εξαιτίας του Brexit η απώλεια θέσεων εργασίας για το Λονδίνο είναι πολύ μεγαλύτερη αριθμητικά σε σχέση με τους 7.000 εργαζομένους που υπολόγιζαν σύμβουλοι της Ε.Ε. μέχρι το 2022.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Σίτι του Λονδίνου άρχισε πάλι να αναπτύσσεται τώρα, ακόμη και σε πεδία πέραν του χρηματοοικονομικού, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που καλύπτουν τα κενά από τον αντίκτυπο του Brexit. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε ραγδαία στους 615.000 καθώς αναπτύσσονται οι τομείς των ασφαλιστικών και της ανάλυσης δεδομένων, είπε στο Reuters.

Brexit: Χάθηκαν 40.000 θέσεις εργασίας στο Σίτι – Νέο άνοιγμα προς την Ευρώπη-1
Reuters

Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της εξόδου της Βρετανίας ήταν πολύ μεγάλος και πλέον η Βρετανία επιδιώκει να χτίσει ξανά γέφυρες με την ηπειρωτική Ευρώπη.

«Το Σίτι ψήφισε 70-30 υπέρ της παραμονής. Δεν το θέλαμε» το Brexit, είπε, εξηγώντας ότι ο ίδιος έχει υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειές του να «ασχοληθεί περισσότερο» με την Ευρώπη επισκεπτόμενος εννέα φορές χώρες της περιοχής μέσα στο 2024. Στόχος, να ενισχυθούν οι σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, αναζωπυρώνοντας τις διαφωνίες σχετικά με την έξοδό της από την Ε.Ε.

Βασικό επιχείρημα της εξόδου από την Ε.Ε. ήταν ότι το Λονδίνο θα μπορούσε ελεύθερα να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων της Ε.Ε. και να ενισχύσει την οικονομία. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, το ποσοστό της μετανάστευσης αυξήθηκε, οι ρυθμίσεις αποδείχτηκε δύσκολο να αντιμετωπιστούν και η οικονομία επιβραδύνθηκε. Επίσης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ένα από τα ατού της βρετανικής οικονομίας καταγράφει πτωτική πορεία.

Η οικονομική απόδοση στην καρδιά του βρετανικού χρηματοοικονομικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και επενδυτικών ταμείων) έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 15% από τα τέλη του 2019, λίγο πριν από την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Συνολικά, η απόδοση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη Βρετανία έχει μειωθεί κατά 1% από τα τέλη του 2019, σε αντίθεση με εκείνη της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου αυξήθηκε κατά 8% και της ανάπτυξης 18% της Ιρλανδίας.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών επιχειρεί να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με την ηπειρωτική Ευρώπη, να απομακρύνει κάποια εμπόδια στη συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, αλλά έχει αποκλείσει την επιστροφή στην ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μεϊνέλι, «υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν σχετικά με τις βίζες. Εργαζόμαστε επίσης προς την κατεύθυνση των διμερών εμπορικών συμφωνιών με τη Γερμανία».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θεωρούν ότι το Brexit έχει αποδειχθεί αποτυχία μέχρι τώρα. Οι υπέρμαχοι της εξόδου όμως υποστηρίζουν ότι η Βρετανία έχει πλέον μεγαλύτερη ελευθερία να επιδιώξει το δικό της μονοπάτι εκτός της Ε.Ε. και χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την οικονομική συρρίκνωση της Γερμανίας και τις πολιτικές αναταραχές στη Γαλλία ως αποδείξεις των μειονεκτημάτων του μπλοκ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT