Εσχατη προσπάθεια της Κίνας να πετύχει τον φετινό της στόχο για ανάπτυξη

Εσχατη προσπάθεια της Κίνας να πετύχει τον φετινό της στόχο για ανάπτυξη

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, πως προχώρησε σε νέα μείωση των δύο από τα επιτόκια αναφοράς της, συνεχίζοντας έτσι τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που πλήττεται ιδίως από την άτονη κατανάλωση.

Το ετήσιο LPR (Loan Prime Rate), επιτόκιο αναφοράς για τις πιο προνομιακές χορηγήσεις που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώθηκε από το 3,35% στο 3,1%. Το πενταετές LPR, επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια, μειώθηκε από το 3,85% στο 3,6%.

Και τα δύο επιτόκια είχαν μειωθεί τελευταία φορά τον Ιούλιο και βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα μέτρα του κινεζικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος ανακοινώθηκαν μερικές ημέρες αφού η Κίνα δημοσιοποίησε δεδομένα που αποκάλυψαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας σε επίπεδο τριμήνου (του τρίτου) υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου, στο 4,6%, στοιχείο που υπογραμμίζει τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει στόχο η ετήσια ανάπτυξη να φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος, όμως η επίτευξή του πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης και της παρατεταμένης κρίσης χρέους στον καίριας σημασίας τομέα των ακινήτων.

Πρόσφατα, η Goldman Sachs προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξης της Κίνας το 2024 και το 2025 μετά τη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα παρουσιάσει άνοδο κατά 4,9% φέτος, από 4,7% όπως ανέφερε στην προηγουμένη πρόβλεψη, ενώ αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2025 στο 4,7% από 4,3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sino-Hellenc Information Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT