Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ισπανία υπόσχεται 400 εκατ. ευρώ στο ταμείο για τις φτωχότερες χώρες

Παγκόσμια Τράπεζα: Η Ισπανία υπόσχεται 400 εκατ. ευρώ στο ταμείο για τις φτωχότερες χώρες

Τον Δεκέμβριο θα γίνει η επόμενη διάσκεψη του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης, με στόχο να δεσμευθούν πόροι που θα κατευθυνθούν στις ευάλωτες οικονομίες του πλανήτη. Η Ισπανία καλεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να συνεσφέρει 400 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αύξηση 37% σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο αναπλήρωσης του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση έγινε στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας, Κάρλος Κουέρπο. Είναι η πρώιμη δέσμευση για συνεισφορά στο ταμείο ενόψει της διάσκεψης στις 6 Δεκεμβρίου.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι για να ενισχύσουν την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δείχνει την «πίστη της Ισπανίας στην ικανότητα του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης να συμβάλλει» στην ανάπτυξη των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, έχει θέσει ως στόχο οι δεσμεύσεις για παροχή πόρων στην επόμενη σύνοδο του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης (πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια) τον Δεκέμβριο, να ξεπεράσει τα 93 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν του 2021. Ο Ατζάι Μπάνγκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι είναι δυνατή η αναπλήρωση 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα απαιτούσε κάποιες σημαντικές αυξήσεις στις δεσμεύσεις παροχής πόρων από τις χώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι για να απελευθερώσει πόρους για τις ευάλωτες οικονομίες, η Ισπανία πρόσθεσε ρήτρες έκτακτης ανάγκης στα δάνεια που προσφέρει, ώστε οι ευάλωτες χώρες να έχουν την επιλογή να παύσουν τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και κρίσεων τροφίμων ή υγείας.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT