Πιέσεις στις αγορές λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών

Πιέσεις στις αγορές λόγω ανησυχιών για τις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν οι περισσότεροι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών. Πρόσφατες δημοσιεύσεις ασθενών μακροοικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ενέτειναν τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που καταρτίζουν από κοινού οι Markit και HSBC, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε τον Ιανουάριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες (49,5 έναντι 50,5 τον προηγούμενο μήνα και αρχικής εκτίμησης 49,6). Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε επιπλέον από τη σημαντική υποχώρηση που κατέγραψαν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες ημέρες λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενο αντίκτυπο της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, η Fed αποφάσισε την Τετάρτη να περιορίσει κατά 10 δισ. δολ. επιπλέον, στα 65 δισ. δολάρια μηνιαίως, τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων και χρεογράφων στεγαστικής πίστης. Χαρακτηριστικά, η λίρα Τουρκίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό 2,39 έναντι του δολαρίου στις αρχές της εβδομάδας, με την Κεντρική Τράπεζα να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής και τελικά να αποφασίζει σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα. Συγκεκριμένα, το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο επαναγοράς διάρκειας μιας εβδομάδας αυξήθηκε στο 10,00% από 4,50%, ενώ τα επιτόκια δανεισμού και χορηγήσεων μιας ημέρας στη διατραπεζική αγορά ανήλθαν στο 8,00% και 12,00% από 3,50% και 7,75% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας απώλειες άνω του 20% έναντι του δολαρίου από το τέλος του 2012, ύστερα από την απόφαση της Fed το περασμένο έτος να προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό του προγράμματος ρευστότητας, καθώς και λόγω ανησυχιών για το πολιτικό τοπίο της χώρας. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε, μεταξύ άλλων, και το ρωσικό ρούβλι, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλά πενταετίας έναντι του δολαρίου και ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT