Ετοιμη να δράσει η ΕKT για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας

Ετοιμη να δράσει η ΕKT για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις αγορές, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό 0,25%. Επίσης, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να βιώσει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ενδεχόμενο που αποτελεί πηγή ανησυχιών παρόλο που δεν προδικάζει την εμφάνιση αποπληθωριστικού προβλήματος αντίστοιχο με αυτό της Ιαπωνίας τη δεκαετία του ’90. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ευρωζώνης, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε απρόσμενα από 0,8% ετησίως τον Νοέμβριο στο 0,7% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών περίπου στο οποίο είχε βρεθεί πάλι πριν από τρεις μόλις μήνες.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος, ενώ σημείωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές ενέχει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής για όσο χρονικό διάστημα θεωρηθεί αναγκαίο, καθώς και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα ή ακόμα χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι τόνισε για ακόμα μία φορά ότι η Τράπεζα παραμένει αποφασισμένη να δράσει εάν θεωρηθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Εντούτοις, η απουσία δηλώσεων από τον πρόεδρο της ΕΚΤ οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να ερμηνευτούν από τις αγορές ως πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας για υιοθέτηση μέτρων στήριξης της οικονομίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, άσκησαν πτωτικές πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα της Γερμανίας, ενώ ευνόησαν το ευρώ. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ανήλθε στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή κοντά στην περιοχή του 1,3600 έπειτα από προσωρινή πτώση στις αρχές της εβδομάδας στο 1,3475, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Τα ασθενή στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ευνόησαν επίσης το ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 113.000 τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση της αγοράς για άνοδο 185.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT