Η Πολωνία κατάσχει περιουσία συνταξιοδοτικών ταμείων

Η Πολωνία κατάσχει περιουσία συνταξιοδοτικών ταμείων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάσχεση 38 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και την επαναφορά της διαχείρισής τους στο Δημόσιο προχώρησε η πολωνική κυβέρνηση, καταργώντας αστραπιαία μέρος των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στην οικονομία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Οι απογοητευτικές αποδόσεις και οι υψηλές προμήθειες σε συνδυασμό με τις δημογραφικές αλλαγές δημιούργησαν μια «μεγάλη τρύπα» στη χρηματοδότηση των συντάξεων, επισημαίνουν οι Financial Times.

Για να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό σε αυτά τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία λειτουργούν ως ανάδοχοι του Δημοσίου, η Βαρσοβία –όπως και άλλες κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης– ανέλαβε να συμπληρώσει το έλλειμμα αυτό δανειζόμενη από τις αγορές με την έκδοση κρατικών ομολόγων. Κατά συνέπεια αυξήθηκαν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντόναλντ Τασκ προχώρησε στην κατάσχεση των κρατικών ομολόγων που εκδόθηκαν για να συμπληρώσουν το χρηματοδοτικό κενό στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, κίνηση που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, διότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τους διαχειριστές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Οπως διευκρινίζεται σε προγενέστερο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, οι διαχειριστές των περιουσιακών στοιχείων σε αυτά τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία είναι μεγάλοι όμιλοι όπως η ING, η Aviva, η Allianz, η MetLife και η Generali. «Η Πολωνία κάνει ένα βήμα πίσω στο παρελθόν», είχε δηλώσει προ μηνών ο Ντέιβιντ Μακ Μίλαν, διευθύνων σύμβουλος της Aviva στο Λονδίνο. Το συνολικό ύψος των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα 68 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ είναι κρατικά ομόλογα που αποφάσισε να κατάσχει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT