Ανησυχία σε ελβετικές τράπεζες και Ε.Ε. από το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης

Ανησυχία σε ελβετικές τράπεζες και Ε.Ε. από το δημοψήφισμα κατά της μετανάστευσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελβετικές τράπεζες είναι οι πρώτες που αντέδρασαν σήμερα για το δημοψήφισμα της Κυριακής στο οποίο 50,3% Ελβετοί ψήφισαν “όχι στην μετανάστευση” ζητώντας με αυτό τον τρόπο νέους νόμους που θα μειώσουν την μετανάστευση στην Ελβετία. Αυτή η απόφαση φέρνει τους Ελβετούς σε αντίθεση με την νομοθεσία για την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων που ισχύει ανάμεσα στην ΕΕ και την αλπική χώρα της κεντρικής  Ευρώπης. Η πολύ ισχυρή “Ένωση Ελβετών Τραπεζικών” που εκπροσωπεί πάνω από 300 ελβετικές τράπεζες, δείχνει την μεγάλη ανησυχία της τονίζοντας  ότι η ΕΕ είναι “η πιο σημαντική ξένη αγορά για τις Ελβετικές τράπεζες και ότι τώρα η Ελβετική κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να εξηγήσει την απόφαση στην ΕΕ.” 

Και όντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχθηκε την απόφαση καθόλου θετικά. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε – Χάνσεν δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Κυριακής “ δεν έθεσε τον σωστό τόνο για την αρχή μίας  θεσμικής συμφωνίας που διέπει τη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας όμως είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε πως θα απαντήσουμε…το μπαλάκι τώρα είναι στο γήπεδο της Ελβετίας.”

Στην Ελβετία οι μετανάστες υπολογίζονται 20% του πληθυσμού με πάνω από 1,25 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες να εργάζονται στην χώρα.  Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί είναι η πλειοψηφία με 291.000 και 284.200 αντιστοίχως και ακολουθούνται από τους Πορτογάλους 237.00 και τους Γάλλους 104.000. Και εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα των τραπεζών που χρειάζονται εξειδικευμένους εργαζόμενους καθώς το 1/4 των εργαζόμενων στις ελβετικές τράπεζες είναι Ευρωπαίοι. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι ποια μεγάλη ξένη εταιρεία θα επενδύσει στην Ελβετία όταν υπάρχει αβεβαιότητα στο εργασιακό καθεστώς. “Ποιος θα έρθει σε μία χώρα που λέει ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε περιορισμούς;  Συγχρόνως πρέπει να έρθετε μόνοι σας και μετά από δύο χρόνια θα μπορεί να σας ακολουθήσει η οικογένεια σας. Αυτούς που θα προσελκύσουμε είναι ανθρώπους που έχουν λιγότερα προσόντα και περισσότερη ανάγκη για δουλειά. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό είναι τελικά που θέλουμε.” δήλωσε ο Βαλεντιν Βογκ, πρόεδρος της Ελβετικής ομοσπονδίας Εργοδοτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT