ΕΚΤ: Εκ νέου δέσμευση για υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων, αν θεωρηθεί αναγκαίο

ΕΚΤ: Εκ νέου δέσμευση για υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων, αν θεωρηθεί αναγκαίο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη και παρουσίασε τους όρους για τα προγράμματα αγορών ενυπόθηκων τίτλων (ΑΒSs) και καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) που είχαν προαναγγελθεί από τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα συγκεκριμένα προγράμματα θα έχουν διάρκεια δύο ετών τουλάχιστον και θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του τρέχοντος μηνός και το τέταρτο τρίμηνο του έτους αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με τις έξι συνολικά στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO) από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2016, τα προγράμματα αυτά αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της, την αύξηση της ροής πιστώσεων στην ευρύτερη οικονομία και παράλληλα την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του πληθωρισμού σε επίπεδα συμβατά για τη διασφάλιση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα (δηλ. χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2,0%). Εντούτοις, ο κ. Ντράγκι τόνισε για ακόμα μία φορά ότι, εάν θεωρηθεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση του κινδύνου διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, το Δ.Σ. έχει ομόφωνα δεσμευθεί στην υιοθέτηση περαιτέρω μη συμβατικών μέτρων. Εντούτοις, οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εστίασαν την προσοχή τους στην αποφυγή του κ. Ντράγκι –παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε– να ανακοινώσει συγκεκριμένο νούμερο για το εκτιμώμενο συνολικό ύψος αγορών ABSs και καλυμμένων ομολόγων, με αποτέλεσμα να κινηθούν πτωτικά και να κλείσουν σε αρνητική περιοχή για το σύνολο της εβδομάδας, επηρεασμένες επίσης από τις αυξημένες ανησυχίες για τις προοπτικές της Κίνας.

Στον αντίποδα, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα κατάφερε να καλύψει μέρος –αν και μικρό– των πρόσφατων απωλειών του βρίσκοντας κάποια στήριξη στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν στοχεύει σε συγκεκριμένο επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας. Χαρακτηριστικά, το ευρώ διαπραγματευόταν κοντά στα 1,2620 δολάρια στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή έπειτα από υποχώρηση στις αρχές της εβδομάδας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών 1,2570. Μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η προσοχή της αγοράς στρέφεται στα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα των ΗΠΑ, τα οποία ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην περαιτέρω πορεία της συγκεκριμένης ισοτιμίας μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT