Ο ιός μολύνει και την οικονομία, με βαριές επιπτώσεις

Ο ιός μολύνει και την οικονομία, με βαριές επιπτώσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Απειλή για την ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική αποτελεί ο ιός Εμπολα που, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά προβλήματα, απέδειξε πόσο ευάλωτη είναι η περιοχή. Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον. Προβλέποντας ανάπτυξη 5,1% για φέτος και 5,8% για το 2015, την ταχύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως εκτός Ασίας, το Ταμείο προειδοποίησε ότι ο Εμπολα θα έχει βαριές οικονομικές επιπτώσεις. Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία, η οποία διαρρηγνύει τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Γουινέας, Λιβερίας και Σιέρα Λεόνε και του υπόλοιπου κόσμου. «Αν η επιδημία παραταθεί ή επεκταθεί σε περισσότερες χώρες, θα έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής», επισήμανε το ΔΝΤ.

Τη Δευτέρα Αφρικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος στιγματίζεται λόγω της εξάπλωσης του Εμπολα, προσθέτοντας ότι ο ιός θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου μολυσματικός για τις οικονομίες ολόκληρης της ηπείρου παρόλο που τα κρούσματα επικεντρώνονται μόνο σε τρεις χώρες. Η υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, Νγκόζι Οκόνιο Ιβεάλα, ανέφερε στους Financial Times πως το γεγονός ότι η επιδημία παρουσιάζεται ως «δυτικοαφρικανικό» ή απλώς «αφρικανικό» πρόβλημα ενδέχεται να προκαλέσει ευρύτατες οικονομικές συνέπειες κατά μήκος της ηπείρου. «Εχω αποκρυσταλλωμένη άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες των χωρών αυτών, της ηπείρου ή και του κόσμου, αν βγει εκτός ελέγχου», ανέφερε. Ως παράδειγμα είπε ότι ότι οι επιχειρήσεις ανέβαλαν συναντήσεις στη Νιγηρία, επειδή δεν κατάφεραν να βρουν ταξιδιωτική ασφάλεια για το προσωπικό τους προκειμένου να μεταβεί στη χώρα. «Αν συνεχιστεί αυτό, μπορεί π.χ. να επηρεαστεί ακόμη και η Αιθιοπία, μια χώρα πολύ μακριά από την πανδημία, σε περίπτωση που αρχίσουν να ακυρώνονται συναλλαγές, ταξίδια κ.λπ. και θα αρχίσουν να βιώνουν τις συνέπειες οι οικονομίες άλλων χωρών», κατέληξε.

Πανδημία φόβου

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ακυρώσεις συνεδρίων και εκδρομών στη Νότιο Αφρική, παρόλο που η χώρα απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της επιδημίας. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν εξαγγείλει την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών στη Δυτική Αφρική και την παροχή 175 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν δεσμευτεί ότι θα δώσουν 300 εκατ. δολάρια σε άμεση βοήθεια στις τρεις πληγείσες χώρες. Το ακριβές κόστος όμως δεν είναι σαφές, αφού θα εξαρτηθεί από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του φόβου. Αν αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, θα μπορούσε να πλήξει τις επιχειρήσεις εξόρυξης μετάλλων, τις αερομεταφορές κ.λπ. Την επομένη της αποκάλυψης ότι ένας άνδρας στο Ντάλας προσβλήθηκε από το ιό, Ρεπουμπλικανός βουλευτής πρότεινε στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ να θεσπιστούν περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Παράλληλα, ο Δημοκρατικός βουλευτής Αλαν Γκρέισον ζήτησε να απαγορευτούν για 90 ημέρες όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από χώρες στις οποίες παρουσιάζει έξαρση ο Εμπολα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε υπολογίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι το κόστος αναχαίτισης της επιδημίας θα μπορούσε να αγγίξει το 1 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 987,8 εκατ. δολάρια για τη μισθοδοσία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, την αγορά προμηθειών αλλά και τον εντοπισμό όσων εξετέθησαν στον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT