Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας οδηγεί τη Μέρκελ σε μέτρα στήριξης

Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας οδηγεί τη Μέρκελ σε μέτρα στήριξης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προοπτική να λάβει ορισμένα, έστω και ήπια μέτρα, για την τόνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας εξετάζει η κυβέρνηση Μέρκελ εν μέσω ενός δυσοίωνου συνδυασμού επιβράδυνσης της ανάπτυξης και υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και του επιχειρηματικού κλίματος. Η παγιωμένη αντίστασή της σε κάθε ιδέα προς την κατεύθυνση των μέτρων τόνωσης φαίνεται, πάντως, να κάμπτεται λιγότερο από τα τελευταία στοιχεία και περισσότερο από τις συντονισμένες πιέσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Αναμφίβολα, όμως, συνηγορούν και τα ανησυχητικά στοιχεία, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήττουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της.

Τις σκέψεις της κυβέρνησης αποκάλυψε χθες ο Μάικλ Φουκς, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος αναφέροντας πως εξετάζεται μια μείωση των υποχρεωτικών συνταξιοδοτικών εισφορών κατά 0,6%, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να διοχετευθούν στη γερμανική οικονομία έξι δισ. ευρώ. Παράλληλα σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, εξετάσθηκε η προοπτική να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να επεκταθεί το ψηφιακό δίκτυο της χώρας και να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει συμφωνήσει να επενδύσει πέντε δισ. ευρώ σε έργα υποδομής, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει τονίσει πως δεν είναι διαπραγματεύσιμος ο στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Μέρκελ καταγράφουν οικονομικοί αναλυτές όπως ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING-DiBa της Φρανκφούρτης που αποδίδει τη στροφή στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων μηνών. Μετά τη συρρίκνωση του 0,2% που κατέγραψε η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Αύγουστο περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καταγράφοντας πτώση 4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν και η πλέον ραγδαία από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ευρωζώνη διολίσθαινε στην κρίση χρέους. Τον ίδιο μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση 5,7% και πάλι τη μεγαλύτερη μετά το 2009, ενώ τον Σεπτέμβριο συρρικνώθηκε ο τομέας της μεταποίησης. Την ίδια στιγμή, όμως, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων καταγράφει τα χαμηλότερα επίπεδά της για περισσότερο από ενάμισι έτος, ενώ τον Σεπτέμβριο σημείωσε αύξηση και η ανεργία.

Οι εξελίξεις προστίθενται στην ευρύτερη εικόνα που κατατείνει σε μια στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας των 3,6 τρισ. ευρώ και οι προβλέψεις πιθανολογούν στασιμότητα για το τέταρτο τρίμηνο. Στην αρχή της εβδομάδας, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας στο 1,4% από το 1,9% για το τρέχον έτος και στο 1,5% από το 1,7% για το 2015. Οπως τονίζει ο Φρέντρικ Εριξον, διευθυντής του ευρωπαϊκού κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στις Βρυξέλλες, «τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τη γερμανική οικονομία εδώ και αρκετό καιρό γι’ αυτό και μάλλον ήρθε η ώρα να αυξηθούν οι επενδύσεις».

Την εκτίμησή του αυτή φαίνεται να συμμερίζεται το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο DIW, στελέχη του οποίου χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να θέσει στόχο έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Το εν λόγω ινστιτούτο υποστηρίζει ότι η Γερμανία πάσχει από ετήσιο έλλειμμα επενδύσεων αξίας 80 δισ. ευρώ έπειτα από δεκαετίες μείωσης των δαπανών σε έργα υποδομής και εξοπλισμού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 23% του γερμανικού ΑΕΠ και σήμερα έχουν μειωθεί γύρω στο 17%, όταν ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι 20%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT