Αυξημένες ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας

Αυξημένες ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια υπό το βάρος των αυξημένων ανησυχιών για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη στη Ζώνη του Ευρώ, την ασθενή οικονομική ανάπτυξη στην Ιαπωνία, την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία, καθώς και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία. Στο περιβάλλον αυτό, το ΔΝΤ προχώρησε για τρίτη φορά μέσα στο τρέχον έτος σε πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για το ΑΕΠ 2014 της διεθνούς οικονομίας στο 3,3% από 3,4% μόλις πριν από τρεις μήνες και 3,8% για το 2015 από 4,0%. Συγκεκριμένα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ ανέφερε ότι εκτιμάται πιθανότητα 30% και 40% αντίστοιχα για το ενδεχόμενο ύφεσης και αποπληθωρισμού το επόμενο έτος, ανησυχίες που τροφοδοτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από μία σειρά ασθενών οικονομικών στοιχείων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου ευνόησε για ακόμα μία φορά τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, με τις αποδόσεις των αντίστοιχων 10ετών τίτλων –η απόδοση κινείται αντίθετα από τη τιμή– να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών περίπου (2,30%) και στο ιστορικό χαμηλό 0,88% αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος, σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 16-17 Σεπτεμβρίου, τα οποία έδωσαν την εντύπωση στη πλειοψηφία των επενδυτών ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ενδεχομένως καθυστερήσει περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν μέχρι τώρα κυρίως λόγω των παρατεταμένων γεωπολιτικών κινδύνων. Επιπλέον, τα πρακτικά έδειξαν ότι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει αρχίσει να ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις του ενισχυμένου δολαρίου στην εγχώρια οικονομία. Ως αποτέλεσμα, το δολάριο έχασε μέρος των πρόσφατων κερδών του με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να κυμαίνεται κοντά στα 1.2620/40 νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από υποχώρηση κοντά στο 1,2500 λίγες ημέρες νωρίτερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου 2012. Εντούτοις, δεδομένης της αποκλίνουσας πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε σχέση με αυτήν της Fed, μέρος των επενδυτών εκτιμά ότι ενδεχομένως θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε ότι η ισοτιμία ευρώ/δολ. έχει ήδη εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία για τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT